Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePuzavice - Vrste koje možete gajiti u zatvorenom prostoru

Puzavice – Vrste koje možete gajiti u zatvorenom prostoru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Puzavice – Grupa biljaka sa puzajućim stablom, povijuše, sve više nalaze mjesta u uređenju sambenog i poslovnog prostora.

Umjesto pregrada od tvrdih materijala u prostorijama, puzavice pružaju mogućnost da se stvore “zelene” zavjese, raskoršni zastori impozantnih dimenzija, koji mogu prekriti i po nekoliko kvadratnih metara. Sve ove biljke su mahom skromne u zahtjevima, te se lako mogu njegovati i održavati u uslovima enterijera. Zahtjevaju zasjenjena mjesta stana, dobro provjetrena, bez većih temperaturnih kolebanja, sa temperaturom između 12 i 20 stepeni i bez jačih strujanja vazduha.

Režim vlažnosti zemlje u saksiji mora biti ravnomjeran odnosno zalivanje redovno i temljeno, tako da vlaga  u posudi bude ravnomjerna. Imati u vidu, da korijen treba da snabdije vodom i hranjljivim materijama vriježu koja može biti duga i do 10 m. Jednom mjesečno poželjno je brisanje listova mlakom vodom ili rastvorom, folijarnih sredstava za prihranjivanje, što se odražava na ljepotu i zdravstveno stanje biljaka.

Sve vrste povijuša, razmnožavaju se vršnim reznicama koje se ožiljavaju u vlažnom pijesku, a ono se može obavljati tokom cijele godine. Biljkama je potrebno obezbijediti oslonac.

Predstavljamo vam sljedeće vrste puzavica:

  1. Cissus antarctica – cisus, jednostavnih zahtjeva skormna i lijepa biljka, krupnih i srcastih listova, po obodu slabo valoviti, tamnozeleni.
  2. Hedera marengo – bršljan šarenolisni, listovi na dugim peteljkama, spiralno raspoređeni, srcasto izduženi, slabo režnjeviti sa bijelim šarama na zelenim listovima.
  3. Scindapsus aurenus – scindapsus, atraktivna povijuša kožastih, sjajnih listova srcastog obilika, sa velikim zlatnim ili bijelim poljima na tamnozelenom listu.

Još dvije vrste višegodišnjih zimzelenih povijuša privlače pažnju svojom ljepotom, a to su puzavi fikus (Ficus pumila), sitnih nježnih listova, veličine 2 do 3 cm i puzavi filodendron (Phylodendron scandens) snažna biljka skromnih uzgojnih zahtjeva, tamnozelenih, sjajnih kožastih listova srcastog oblika.

Vrlo omiljena i rasprostranjena lozica, Tradescantia zebrina, priključuje se ovoj značajnoj grupi lisno-dekorativnih sobnih biljaka. Nju ne odlikuje snaga i dugovječnost jer to je zeljasta biljka, sočnog člankovitog stabla, sa sitnim jajastim listovima. Pa ipak, zahvaljujući osobini da se vrlo lako razmnožava (reznica se može ožiliti i u boci sa vodom), na brz način se dolazi do novih mladih biljaka.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

KLEMATIS je jedna od najljepših puzavica – Evo kako da je posadite, zalivate, orezujete

DUNJARICA – Otporna zimska puzavica fantastičnog izgleda

Orlovi nokti: Mirisna neuništiva puzavica, otporna i na toplotu i na hladnoću!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI