Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPašalić - Za čišćenje kanalske mreže izdvojeno 3,5 miliona KM

Pašalić – Za čišćenje kanalske mreže izdvojeno 3,5 miliona KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je Ministarstvo izdvojilo 3,5 miliona KM za sanaciju kanalske mreže na području opština Kozarska Dubica i Srbac.

– Sredstva su iskorištena za čišćenje primarnih i sekundarnih kanala u dužini od 80 kilometara u Srpcu i 160 kilometara u Dubici, tačnije ukupno oko 250 kilometara kanalske mreže koja će biti potpuno očišćena i vraćena u stanje u kojem je bila osamdesetih godina prošlog vijeka – rekao je Pašalić novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je najavio da će tokom maja biti još jednom pokošena trava oko kanala.

Pašalić je danas obišao lokacije na kojima se izvode radovi na čišćenju i sanaciji kanala u dubičkim selima Draksenić i Međeđa, gdje je potvrdio da će paralelno sa ovim poslovima biti nabavljena mehanizacija za Јavnu ustanovu Vode Srpske, koja će nastaviti održavanje primarne kanalske mreže, dok lokalne zajednice imaju obavezu da održavaju sekundarnu mreži.

– Uz dobru organizaciju mi možemo da obezbijedimo da ovdje imamo jedan potpuno funkcionalan sistem evakuacije površinskih voda jer je dubička Ravan inače imala problem, pogotovo u proljećnim mjesecima, kada proizvođači nisu mogli ni da uđu u ove parcele kako bi završili proljećnu sjetvu – rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, uz rekonstrukciju Crpne stanice “Glavinac jedan”, “Glavinac dva” i “Orahova”, to područje imaće mrežu, odnosno sistem kanala koji mogu brzo da odvedu površinsku vodu do crpnih stanica, koje je potom prepumpaju u rijeku Savu.

– Paralelno sa ovim radimo i projekat sistema za navodnjavanje u dubičkoj Ravni i imaćemo nakon toga potpuno riješen problem i navodnjavanja parcela i upravljanja površinskim vodama – rekao je Pašalić i dodao da će, u zavisnosti od sredstava, isti projekat biti rađen u Gradišci, Šamcu i u Brodu.

On je rekao da su ovakve aktivnosti u Kozarskoj Dubici posljednji put rađene prije osamdesetih godina prošlog vijeka.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović zahvalio je u ime Opštinske uprave Pašaliću za posjetu i Vladi Republike Srpske, koja je podržala ovaj projekat.

– Ovo mnogo znači poljoprivrednim proizvođačima i uopšte lokalnoj zajednici jer mnogo godina kanalska mreža nije čišćena i održavana – rekao je Bodilović.

Direktor Firme “Јelena” Marko Vlajsević naglasio je da poljoprivredni proizvođači pretrpe ogromnu štetu zbog nefunkcionalnosti kanalske mreže.

– U ime prizvođača i u lično ime zahvaljujem ministru Pašaliću i Ministarstvu što su iznašli način da ovaj višegodišnji problem bude riješen – rekao je Vlajsević.

Sa Pašalićem su danas u obilasku dubičke Ravni bili pomoćnik ministra za resor vodoprivrede Milan Gavrić i izvršni direktor preduzeća “Elektrokrajina” Rodoljub Topić.

Oni su u Kozarskoj Dubici obišli i ogledne parcele kukuruza u vlasništvu Firme “Јelena”.

Pašalić je naglasio da Ministarstvo sa ovom firmom ima dugogodišnju saradnju, te da je to jedan od 20 ogleda koji su postavljeni u Republici Srpskoj ove godine.

– Na ovoj lokaciji su 44 hibrida kukuruza i 60 sorti strnih žita, a radićemo i ogled soje. Cilj je da pokažemo lokalnim proizvođačima da u njihovom području mogu da vide na samoj parceli koji hibridi su dobri i koji daju bolje prinose – rekao je Pašalić i naglasio da je to i najbolji način savjetodavnog rada u poljoprivredi.

Tokom posjete Kozarskoj Dubici, Pašalić je razgovarao i sa poljoprivrednim proizvođačima u Knežici, u vezi zadruge poljoprivrednih proivođača, kako bi ostvarili svoje zajedničke interese u smislu bolje organizacije proizvodnje, lakše nabavke repromaterijala.

– Raduje me jer su ljudi tamo saglasni da zadruga treba da otvori vrata za nove, mlađe članove, a Ministarstvo će pomoći u dijelu svoje nadležnosti jer imamo sredstva za podršku zadrugama – kaže Pašalić.

 

Izvor: rtrs.tv

PROČITAJTE:

Republika Srpska – Isplaćeno 3.122.545 KM za podsticaje u poljoprivredi

Odobreno pet zahtjeva za uzgoj industrijske konoplje u RS – Koje uslove je potrebno ispuniti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI