Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOrlovi nokti: Mirisna neuništiva puzavica, otporna i na toplotu i na hladnoću!

Orlovi nokti: Mirisna neuništiva puzavica, otporna i na toplotu i na hladnoću!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lonicera caprifolium je svima poznata kao puzavica „Orlovi nokti“. To je veoma dekorativna penjačica koja izuzetno brzo napreduje. Ako tražite živahnu puzavicu koja će vam brzo ukrasiti luk iznad kapije, zamaskirati neki zid ili nešto treće, evo idealne biljke za to.

OPIS PENJAČICE

Orlovi nokti dostižu visinu do 5 m, a neke vrste mogu biti visoke i 10 m. Omiljena je zbog svojih preljepih i mirisnih cvjetova koji podsjećaju na orlove kandže, otuda i naziv orlovi nokti. Cvjetovi se otvaraju krajem maja, početkom juna i tada biljka širi neodoljiv miris.

Sadite je u blizini vašeg mjesta za odmor i uživajte u svim njenim čarima. Zbog opojnog mirisa, ova penjačica privlači pčele u vrt, pa je i medonosna biljka. Varijeteti obuhvataju mnoštvo kombinacija boja cvjetova od bijelo-žute, bijelo-naranžaste, ružičasto-bijele, pa sve do crvene.

SADNJA I NJEGA LONICERE

Loniceri odgovara sunčan ili polusjenovit položaj. U hladovini neće obilno cvjetati, pa se samim tim na takvim mjestima i ne preporučuje sadnja ove biljke. Bilo bi dobro da je samo korijen biljke u hladu. To napravite sami, tako što ćete oko nje posaditi visoke perene ili ukrasne žbunove koji će obezbjediti hlad njenom korijenu. Sadite je udaljeno od drugih biljaka, zato što se brzo širi, pa će „ugušiti“ druge vrste u svojoj blizini.

Orlovi nokti zahtjevaju oslonac za penjanje i uvijanje. Sadite je uz zid, ogradu, pergolu… Ako nema obezbjeđen oslonac, biljka postaje veoma zanimljiv pokrivač tla, ona puže po zemlji.

Dobro podnosi i visoke i niske temperature. Obavezno je zalivajte kada su dugotrajne suše, inače ne traži mnogo pažnje. Za orlove nokte kažu da je to gotovo neuništiva biljka, pa se preporučuje onima koji su početnici u gajenju biljaka.

ORLOVI NOKTI U ŽARDINJERAMA

Jedna od rijetkih biljaka koja uspješno raste u žardinjarama jesu orlovi nokti. Gledajte da joj obezbjedite što dublju i širu posudu, dubina minimum 50 cm, a i širina isto toliko. U posudu stavite zemlju bogatu humusom i posadite biljku. Ona će tokom cijele sezone cvjetanja uljepšavati vaš balkon ili terasu.

OREZIVANJE LONICERE

Redovno orezujte ovu biljku, to možete raditi i nekoliko puta godišnje. Izbjegavajte orezivanje jedino u vrijeme cvjetanja. Poslije cvjetanja je orežite. Oštećene i suve grane uklanjajte tokom cijele godine. Pred zimu je skratite „temeljno“ na visinu od 50-60 cm, tako da obezbjedite obilno cvjetanje i za sljedeću sezonu.

Izvor: rasadnikmihalek.com

PROČITAJTE:

Savjeti za uspješno razmnožavanje HIBISKUSA

Balkonsko cvijeće – uzgoj i njega

ONE NE VOLE SUNCE: Ovo cvijeće je za sjenovita mjesta u vašoj bašti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI