Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaPuter od domaćih oraha za zdrave zimske obroke

Puter od domaćih oraha za zdrave zimske obroke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Domaći puteri od orašastih plodova spadaju u nekonvencionalne i rijetke proizvode iz domaće radinosti. Ali su odličan dodatak bogatoj ponudi zdravih proizvoda, čineći je još raznovrsnijom. Jovica Kuzmanović iz Aranđelovca na svom poljoprivrednom gazdinstvu odlučio je prošlog ljeta da najpre napravi puter od domaćih oraha.

– Početna ideja je bila da napravim zdrav proizvod od oraha sa svog imanja, prvenstveno za djecu, ali i za nas odrasle. Ona danas imaju na raspolaganju mnogo hrane, koja nije baš najzdravija. Cilj mi je bio da napravim namaz bez konzervansa, vještačkih boja, aditiva i šećera. Orašasti plodovi su inače poznati kao dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masti i omega 3 masnih kiselina, pa je orah bio moj prvi izbor –  kaže Jovica Kuzmanović iz Aranđelovca.

Jovica je po zanimanju poslastičar, a prvi puter napravio je od plodova sa, oko 30 stabala, oraha sa porodičnog imanja. Kaže, može da se doda kvalitetan kakao, kako bi se dobio zdrav i odličan krem za djecu, koji je ukusniji i bolji od bilo kog kupovnog.

– Svaki plod mora biti izuzetno čist, bez ikakvih trunčica. Takođe, orah lošeg kvaliteta ne stavljam, kako bi se puter očuvao. Svaki orašasti plod ima ulja u sebi, koja puteru daju prirodan rok trajanja – dodaje Jovica.

Proces pravljenja putera sada je za njega jednostavan. Zato je odlučio da se okuša i sa lješnikom. Nešto ima svojih, a nešto otkupljuje od komšija.

– Mnogo komšija i poznanika iz okolnih sela imaju pored kuće po nekoliko stabala, što oraha, što lješnika, koja se ne prskaju. Od njih uzimam plodove i pretvaram u puter. Pored ova dva u teglicama se našao i puter od badema, kikirikija, indijskog oraha i pistaća – kaže Kuzmanović.

Puter od kikirkija je najrasprostranjeniji u svijetu, ali posle  domaćih oraha, favorit porodice Kuzmanović je onaj od lješnika, a potom od indijskog oraha.

Kao i svi puteri ovog tipa, i Kuzmanovićevi se čuvaju na tamnom i hladnom mjestu ili u frižideru na 8 stepeni. Neotvorena tegla može da traje 6 mjeseci, ali kad se načne, najbolje je mazati ih u roku od 30 dana.

– Za djecu i odrasle namazan puter od oraha uz hrono ili hljeb od cijelih zrna žitarica je odličan doručak, mnogo bolji od svake paštete ili kupovnog namaza. Sa maslinama je slani doručak, sa sušenom brusnicom ili kajsijom, sladak –  kaže Jovica.

Tekst i foto: Biljana Nenković / Izvor: dobrojutro.co.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI