Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img

Čuvanje plodova dunje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvanje voća predstavlja predposlednju fazu u tehnologiji proizvodnje voća. Njime se rešavaju problemi – ili znatno ublažavaju vezani za kvarljivost voća i sezonski karakter potrošnje.

Voće se čuva radi pripreme za direktnu isporuku ili radi postizanja bolje cijene i umanjenja pritiska na tržište uskladištavanjem viškova proizvoda u vrijeme berbe.

Plodovi se čuvaju u središtima proizvodnje ili u središtima potrošnje. Ukoliko se duže čuva, prednost bi trebalo uvijek davati čuvanju u središtu potrošnje. Na ovaj način se obezbijeđuje i ravnomjerno snadbijevanje velikih potrošačkih centara.

Prilikom čuvanja voća javljaju se i problemi koji su uslovljeni biološkim procesima u plodovima, tehnologijom gajenja i ekološkim uslovima u kojima su proizvedeni. Stoga je veoma važno da se poznaju porijeklo i uslovi u kojima su proizvedeni voćni plodovi, kojima treba prilagoditi i uslove i dužinu čuvanja.

Za čuvanje plodova trebalo bi birati dunje koje su tvrde, žute i velike, bez mekih dijelova. Dunja može da se čuva na sobnoj temperaturi do nedelju dana. Na hladnom ili u frižideru voće može da bude sačuvano i do početka februara.

Pročitajte: Dunja novi zasadi – Kako izabrati poziciju voćnjaka

Obrane plodove dunja je moguće čuvati oko tri mjeseca na temperaturi od nula do dva stepena Celzijusa, pri relativnoj vlažnosti vazduha od 90 odsto. Ujedno ih je potrebno tretirati fungicidima, prije nego što se unesu u skladište.

Plodovi se mogu čuvati i u dobro provjetrenim podrumima ili sličnim prostorijama do početka februara, pa čak i do marta, u zavisnosti od sorte. Poželjno je da sunčeva svjetlost ne prodre u skladište i bolje je ako je soba potpuno mračna.

U ovom periodu može da se javi unutrašnje tamnjenje, gorke pjege, plutaste pjege ili meka trulež. Zato je najvažnije da se dunje beru na vrijeme i da se skladište pod navedenim uslovima i ne predugo, kao i da je prije berbe obezbijeđena pravilna ishrana, navodnjavanje i prskanje sa CaCl2 i Ca(NO3)2 u više navrata.

Duže čuvanje dunja nije potrebno, jer se one maltene ne koriste za konzumaciju u svježem stanju. A za to vrijeme, u tih mjeseci ili tri, već će biti prerađene u razne proizvode, kao što su na primjer kompot od dunja, slatko od dunja, ušećerene dunje, sok ili u druge konzervisane proizvode.

Izvor: spec. str. inž. Srđan Čalić, PSSS Pirot / agrotv.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI