Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoPšenica i ječam sada najizloženiji napadu pjegavosti, kako ih zaštititi?

Pšenica i ječam sada najizloženiji napadu pjegavosti, kako ih zaštititi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za visoke i stabilne prinose strnina, zaštita usjeva od korova, biljnih bolesti i štetočina, neophodna je agrotehnička mjera tokom čitave godine.

U uzgoju najveći problem stvaraju korovi pa zbog toga ratari treba pravovremno da odluče o tome kako će ih suzbijati i na koji način, uz poštovanje preporuka stručnjaka. Ukoliko se na vrijeme ne odreaguje, prinosi će biti značajno umanjeni. Kod pšenice i ječma smanjenje ide i do 15%. Ove žitarice najosjetljivje su u fazi bokorenja i tada bi trebalo obratiti najveću pažnju, savjetuju u PSSRS.

Kombinacija sredstava za uskolisne i širokolisne korove

Prije same primjene hemijskih sredstava, pregledajte vizuelno usjev kako bi utvrdili koji su korovi prisutni na parceli. Kada odredite vrstu, na osnovu toga izaberite i odgovarajući herbicid, uz poštovanje preporuka struke. Dobro je koristiti kombinaciju preparata za širokolisne i uskolisne korove i ako to uslovi dozvoljavaju, kombinovati ih sa fungicidima i insketicidima

Pri tom, uvijek je važno imati na umu u kojoj fazi razvoja se nalaze biljke. Takođe, obratiti pažnju i na one usjeve koji dolaze na isto mjesto nakon što se završi vegetacija biljke koja je tretirana. Ovo je posebno važno za povrće, uljanu repicu i lucerku.

Pšenicu i ječam (kao najčešće gajene strnine) napadaju slični prouzrokovači oboljenja žita. To je posebno izraženo sada u ovom periodu, kada je usjev sklopio redove i na taj način su se stvorili uslovi za infekciju jer je i vlaga povećana.

Preporuke za pšenicu

Kako je zima ove godine bila blaga, zabilježen je nešto jači napad bolesti na pojedinim parcelama. Tu su se najviše javile pepelnica i rđa. Pepelnica se prvo javi na donjem lišću da bi se postepeno širila na ostatak biljke. Štete pravi i na listu zastavičaru, gdje su one čak i najveće

U ovom periodu može se javiti i siva pjegavost, mada njeno javljanje može se produžiti i do početka ljeta jer su tada simpotomi najizraženiji. Osim na listu, javljaju se i na rukavcu, stablu i klasu. Manifestuju se kao okrugle, smeđe pjege, sa crnim tačkicama u sredini. Kako bolest napreduje, pjege se šire i spajaju i zahvataju sve veće površine.

Za postizanje visokih prinosa, pored primjenjene agrotehnike, trebalo bi i izvršiti i tretiranje biljaka preparatima za zaštitu protiv prouzrokovača navedenih oboljenja.

To su prije svega, fungicidi na bazi propinazola, triadimefona, propikonazola, karbendazima ili kombinacija epoksikonazola (triazol) i fenpropimorfa ili piraklostrobina. Prilikom njihove primjene, dobro ih je kombinovati sa insekticidima protiv žitne pijavice (leme) i drugih insekata, naročito ako je vrijeme toplo.

Takođe, dobre rezultate daje i primjena regulatora rasta i to u fazi bokorenja pa sve do pojave drugog koljenca. Primjena ovih sredstava omogućava bolju iskorištenost azota, a pri tom ne dolazi do polijeganja usjeva.

Preporuke za ječam

Pored navedenih patogena, oboljeva još i od prugavosti ječma, mrke i sive pjegavosti, kao i mrežavosti (ili mrežaste pjegavosti).

Kada je jesen topla, kao što je bila prethodna, u proljeće se obavezno javi pjegavost, koju uzrokuju različite gljivice, a što značajno može umanjiti prinose.

Ono što karakteriše sve navedena oboljenja je to da se javljaju prvo na donjim dijelovima biljke a zatim sa rastom usjeva i oni se šire ka gornjim dijelovima. Navedene zaraze naglo se razvijaju sada u proljeće.

Zato je preprouka primjena fungicida u vrijeme kad se koriste herbicidi u fazi drugog koljenceta, tako da se spriječi širenje oboljenja prema listu zastavičaru. Kako je ječam sklon polijeganju, korisno je i za njega koristiti regulatore rasta.

Sva hemijska sredstva za zaštitu bilja, koristiti uz poštovanje preporuka proizvođača, uz pravilno rukovanje sa ambalažnim otpadom i odlaganjem u skladu sa preporukama na deklaraciji. Pored toga voditi evidenciju o tretiranju usjeva u skladu s važećim propisima.

Izvor: Agroklub.ba

PROČITAJTE:

Osnovno đubrenje i prihranjivanje pšenice

VIGNA ili KRAVLJI GRAŠAK – Daje visoke prinose ima skromne zahtjeve

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI