Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPropolis u rakiji - Lijek zlata vrijedan

Propolis u rakiji – Lijek zlata vrijedan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Propolis je smješa od oko 300 raznih organskih i neorganskih jedinjenja. Većina njih se iz propolisa u čvrstom ili smolastom stanju može izvući ako se propolis usitni i rastvori u čistom alkoholu.

Najčešće se pravi 20-30% ovakav rastvor koji je prilično neprijatnog gorkog okusa. Može se konzumirati na razne načine: u vodi, čaju na kocki šećera i sl. Čim se rastvoreni propolis nađe u novoj sredini sa manjom koncentracijom alkohola, neki njegovi sastojci se vraćaju u čvrsto stanje. U domaćoj rakiji sa nešto ispod 50% alkohola, ovaj proces je sveden na minimum. Svakako da se dio sastojaka ipak vrati u kristale koji u vidu taloga padnu na dno, tako da je prije svake upotrebe potrebno promućkati flašu.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Propolis u ovom obliku se uzima tokom jeseni, zime i ranog proljeća, preventivno radi sprječavanja prehlada i drugih virusnih oboljenja. Svako jutro potrebno je konzumirati 30ml (jedna polovina male rakijske čašice) i to na sljedeći način:

  • Prije upotrebe promućkati flašu, kako bi se eventualno nataložen dio u napitku izmješao.
  • Sadržaj čašice zadržati u ustima što je moguće duže, i sve vrijeme ga muljati, a ko može, poželjno je i grgutati.
  • Nije obavezno progutati sadržaj, no kako je propolis izuzetno dobar za elastičnost krvnih sudova, korisno je popiti ga.

NAPOMENA: uzimanje dnevno više od doze koja je ovde navedena, može dovesti do predoziranja te umanjenja dejstva propolisa, a kod nekih osoba i osip.

PREDNOSTI OVOG PROIZVODA

Propolis u rakiji djeluje višestruko na naš organizam:

  • Zacjeljuje ranice i afte kojih uvijek ima u našoj usnoj duplji. Ovo se naročito primjećuje u prvih nekoliko dana konzumiranja napitka, kada peckanje u ustima ukazuje na njihovo prisustvo.
  • Dezinfikuje usnu duplju i grlo, eliminišući viruse i bakterije koji se tu zadržavaju. Propolis je jedini prirodni antibiotik na koji mikroorganizmi do sada još nisu pokazali nikakvu rezistentnost.
  • Preko probavnog trakta odlazi u ostale dijelove organizma.

NEDOSTACI OVOG PROIZVODA

Nije ga moguće davati deci – navodi Pcelica.

Sastojci:

  • 300g propolisa
  • 1l rakije  (najbolje komovica)

Priprema:

Pomješati alcohol i propolis u flaši ili tegli i dobro zatvoriti. Sve vrijeme dok je propolis u flaši potrebno je flašu svakodnevno promućkati. Kad prođe mjesec dva i propolis se skoro sav otopi procijediti rakiju. Može da se sipa i po potrebi jedino što uvijek dolazi do zamućenja rakije kad je propolis neprocijeđen.

Ljubitelji rakije nemojte preterivati u “liječenju,” dovoljno je jedna čašica dnevno.

Propolis u rakiji se mnogo teže rastvara nego u alkoholu (alkohol 70%). Potrebno je mjesec pa i dva da se rastvori iako i tada ostane dio propolisa koji se nikad ne rastvori. Ali zato može da se koristi poslije dan ­­- dva stavljenog u rakiju jer i tada je korisniji od onog hemijskog iz apoteka rastvorenog u alkoholu – piše Oklagija.

PROČITAJTE:

Četiri zdravstvene tegobe koje liječi propolis

Kako se pravilno koriste PROPOLIS kapi?

PROPOLIS: Lijek koji ubija sve što smeta organizmu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI