Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMožete li jesti džem ako se u tegli nađe plijesan/buđ

Možete li jesti džem ako se u tegli nađe plijesan/buđ

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Otvorite teglu tako priželjkivanog, mirisnog, domaćeg džema od malina napravljenog vlastitim rukama, a zatim vidite sivo-smeđe, čupave mrlje od plijesni.

Uobičajena situacija, zar ne? U ovom nezgodnom trenutku, jedno pitanje mi se pojavi u glavi: da li da ga bacim ili pojedem, zatvarajući oči pred onim što sam vidio?

Ova dilema zbunjuje mnoge. Tako ćemo vam reći što učiniti ako iznenada na pekmezu nađete plijesan.

Prvo morate razumjeti što je plijesan. To su uobičajene gljive koje uspijevaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezazlenih, opasnih, pa čak i korisnih.

Štetne gljive oslobađaju toksine u hranu. Obično utječu samo na okus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.

Plijesan koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da s džemom nešto nije u redu.

Šta raditi ako nađete plijesan u tegli

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću znati kakva je plijesan u vašem pekmezu. Jednostavno je nemoguće vizualno utvrditi stepen opasnosti od bilo koje gljive.

Izuzetno je važno imati na umu da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi dio gljivice.

Činjenica je da se većina toga već odavno proširila na samo dno. Stoga uklanjanje nekoliko kašika džema s površine neće potpuno riješiti gljivicu od plijesni.

Također, nažalost, mikrovalno grijanje, smrzavanje ili čak ključanje neće ukloniti kalup. Nevjerovatno su izdržljivi i nestaju samo pod uticajem vrlo dugog tretmana na visokoj temperaturi.

Uzimajući u obzir sve gore navedeno, može se izvesti jedan zaključak: kad vidite džem na džemu, mirno ga pošaljite u kantu za smeće.

I u sljedećoj sezoni voća pripremite džem u potpunosti poštujući sva pravila.

Pored toga, ne zaboravite da džem treba čuvati u prostoriji u kojoj nema viška vlage i u koju direktna sunčeva svjetlost ne prodire.

Izvor: lajkaj.com

PROČITAJTE:

ZOVU GA MEDICINSKI DŽEM – Jedite ga prije spavanja i ujutro ćete SKROZ ISPRAZNITI CRIJEVA!

Jedostavan, starinski recept za DŽEM OD DRENJINA

Džem od JABUKA – Domaći RECEPT

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI