Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPronađeno 230 kilograma lažnog meda

Pronađeno 230 kilograma lažnog meda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pripadnici inspekcijskih organa i policije Unsko-sanskog kantona pronašli su kod I.M. iz Bihaća oko 230 kilograma meda za koji se osnovano sumnja da je patvoren.

Lažni med je pronađen u teglama na tri lokacije, i to u porodičnoj kući, automobilu i poslovnom objektu pomenutog lica koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, a protiv njega su poduzete zakonom propisane radnje.

Inače, udruženja pčelara u ovom kantonu već duže vrijeme upozoravaju kako je na tržištu prisutna velika količina patvorenog meda.

“U proteklim godinama nešto se i uradilo kako bi se prodaja takvog meda spriječila u gradskom području. Međutim, oni koji ga prodaju malo su promijenili taktiku, pa sada obilaze seoske sredine i nude lažni med. Apelujemo na sve da ne uzimaju takve proizvode”, kažu u Udruženju pčelara “Sana med” iz Sanskog Mosta.

Pročitajte: Zbog smanjenog prinosa, cijena meda u Srbiji skočila više od 100 odsto

Dodaju kako su se proizvođači patvorenog meda toliko usavršili u njegovoj proizvodnji da je bez detaljne analize veoma teško otkriti da li se radi o lažnim prerađevinama. Takav med se pravi miješanjem šećera i raznih drugih sastojaka i aroma, a u najboljem slučaju pčelinji med se miješa s drugim sastojcima kako bi se dobila veća količina.

Prema saznanjima ovdašnjih pčelara, patvoreni med u najvećim količinama dolazi s područja gradova u srednjoj Bosni te se potom distribuira na tržišta gradova u Unsko-sanskom kantonu. Prema savjetima iskusnih pčelara, med prvo morate pomirisati, nakon toga ga kašičicom nanijeti na jezik i podignuti na nepce. Ako osjetite sitne kristale koji se lako tope, riječ je o kvalitetnom, odnosno pravom medu. S druge strane, ako su kristali izuzetno oštri te imate dojam da ste pijesak ili staklo stavili na nepce, onda je riječ o patvorenom, odnosno lažnom medu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI