Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRetrovegetacija kod voćaka - Štetna pojava koja se sve češće javlja

Retrovegetacija kod voćaka – Štetna pojava koja se sve češće javlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pojava retrovegetacije kod voćaka, odnosno ponovna pojava lisne mase nakon opadanja iste je štetan proces, jer osim što smanjuje otpornost biljaka na niske temperature, one u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetočina.

Retrovegetacija se najčešće javlja krajem septembra i početkom oktobra mjeseca. Ova pojava je uslovljena toplijim vremenom i povećavanjem vlage u zemljištu tokom ova dva mjeseca.

Da se ne bi desila pojava retrovegetacije u voćnjaku potrebno je zaštititi biljku na vrijeme. Defolijacija se uglavnom dešava zbog apsolutnog nevođenja mjera zaštite voćaka tokom vegetacionog perioda. Ima slučajeva da se to desi voćarima koji prestanu štititi voće uslijed nezainteresovanosti za voćnjak zbog neadekvatnog prinosa te godine. To se uglavnom dešava kada se prestane sa mjerama zaštite od juna pa do polovine jula mjeseca. Vegetativna masa se zarazi nekim od patogena kao što su kod jabuka i krušaka čađava pjegavost lišća i krastavost plodova, a šljiva, trešnja i višnja sa šupljikavosti lišća. Uslijed nekroze lišće opadne u julu i avgustu mjesecu, a novo počne izbijati u septembru.

U slučaju da je nešto malo pupoljaka tokom septembra i oktobra mjeseca krenulo da se otvara preporuka je da se u rano proljeće napravi intezivnija rezidba kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila ravnotežu između rasta i rodnosti.

U slučaju da je voćka jako olistala i većina lisne mase se nalazi na vrhovima stabala tu lisnu masu treba obavezno orezati prije zime. Višestruki rezovi na biljci se ponašaju kao otvorene rane koje su podložne raznim infekcijama. Obzirom da naredni period donosi hladno i vlažno vrijeme gdje je uslov za njihovo ostvarivanje daleko uvećan potrebno je biljku zaštititi preparatima na bazi bakra. Ova vrsta preparata ima fungicidno i baktericidno dejstvo tako da biljka u potpunosti ulazi zaštićena u stanje mirovanja tokom zimskog perioda.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI