Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Proljetna sadnja prelijepe BEGONIJE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Različite sorte begonije imaju različite potrebe što se tiče uzgoja i njege. Kada je biljka već oformljena, prihranjuje se tečnim đubrivom za cvjetajuće bilje jednom u dvije nedelje. Uzgoj begonija podrazumijeva i obilno zalivanje, ali treba paziti da voda ne dospije do listova i cvjetova.

U porodici begonija nalaze se šarene ljetnice bogatog cvata. Vrste mogu biti pune i jednostruke, grmolike ili viseće.
Što se tiče uzgoja begonija u vrtu, one se vade prije pojave prvog mraza. Presađuju se u posude, a izdanci im se skraćuju na veličinu od 10 cm. Posude se drže u toplijoj prostoriji, a begonija se na proljeće ponovno sadi u vrt.
Gomolji se sade u proljeće od februara i marta u lonce punjene rahlom mješavinom tla. Lonce s gomoljima treba zalijevati i držati na toplom i svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu.
Sredinom maja biljke se mogu presaditi u vrt. Mogu se saditi u balkonske posude ili na vrtne gredice. Begonije zahtijevaju rahlu mješavinu tla koju čini kompost od lišća ili kore i pijeska. Begonijama pogoduju zasjenjeni položaji. Tokom ljeta poželjno ih je češće gnojiti.
Razmak među biljkama je 20 do 30 cm, a zavisno od sorte narastu 25 do 40 cm. Cvatu od maja do oktobra. Gomoljaste begonije su osjetljive na mraz pa ih je potrebno izvaditi iz tla, odrezati listove te očišćene gomolje čuvati u podrumu.
Najbolje ih je čuvati u kutijama napunjenim suvim pijeskom. Od februara begonije su opet spremne za rast. Begonije su osjetljive na pepelnicu pa je potrebno sprovoditi zaštitu bilja.
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI