Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako bez “praha” skladištiti krompir tokom ljeta i zime?

Kako bez “praha” skladištiti krompir tokom ljeta i zime?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravilno skladištenje i čuvanje krtola/gomolja krompira je vrlo bitna mjera kojom smanjujemo gubitke uskladištenoga krompira. Sprječavanje klijanja konzumnog krompira uglavnom se provodilo tretiranjem – prašenjem gomolja hemijskim pripravcima. S obzirom na to da takvi pripravci nisu više na tržištu, čuvanje krtola/gomolja krompira postaje sve zahtjevniji posao.

Krompir je povrtna vrsta koja se često nalazi na našim jelovnicima i koristi se tokom cijele godine. Početkom ljeta konzumira se „mladi krompir“, ali isto tako dobar dio tog krompira se ostavlja i za zimu. Rane sorte treba iskoristiti što prije, a tokom zime koristiti kasne sorte koje se mogu kvalitetno čuvati i koje su manje podložne klijanju.

Pravilno skladištenje

Dakle, krompir za jelo treba pravilno uskladištiti, na temperaturu od 4 – 5 °C. To se može postići samo u odgovarajućim skladištima s automatskom ventilacijom. Većini je naših proizvođača takav prostor nemoguće osigurati, pa se krompir obično skladišti u podrumima, na tavanima, u raznoraznim spremištima i trapovima, tj. tamo gdje nipošto ne vladaju optimalni uslovi temperature i vlage. Do sada su se, uglavnom, koristili različiti hemijski pripravci koji sprječavaju klijanje krompira. Tih pripravaka više nema na tržištu i čuvanje gomolja krumpira je veoma zahtjevan posao.

Savjetnik za hobiste

Prostor za skladištenje mora biti dobro ventiliran, tj. da je svakih 10 dana moguće dobro prozračiti skladišni prostor. Dnevna svjetlost, kao i rasvjeta nisu poželjni kod dužeg čuvanja krompira. Temperatura skladišnog prostora ne smije prelaziti preko 12 °C. Skladišni prostor treba biti uvijek zatvoren, da ne bi došlo do ulaska štetnika koji prave velik problem na krtolama/gomoljima krumpira.

Krompir se ne smije čuvati u pvc vrećama. Najbolji način čuvanja je u papirnim vrećama u hladnim podrumima.

Izbor sorte – vrlo bitan

Da bi se smanjili gubici koji nastaju čuvanjem gomolja u skladištima, izbor sorte je veoma bitan. Za duže skladištenje treba birati kasne sorte koje imaju veći sadržaj suhe tvari. Sorta Rudolph i Kuroda su jedne od zahvalnijih sorti za čuvanje. Rane sorte krumpira nisu pogodne za dulje skladištenje i njih svakako treba iskoristiti do početka zime.

Izvor; jabuka tv

PROČITAJTE:

Gdje i kako čuvati mladi krompir?

Kako da posadite krompir u buretu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI