Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja povrća na otvorenom i u plastenicima: upotreba đubriva, zaštita od štetočina...

Proizvodnja povrća na otvorenom i u plastenicima: upotreba đubriva, zaštita od štetočina i korova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svjesni smo vremenskih prilika, odnosno neprilika u poslednjem vremenskom periodu koje negativno utiču na rast i razvoj gajenih kultura. Prvo možemo početi od proizvodnje rasada u plastenicima koji se nalaze u fazi od dva lista do faze presađivanja u zavisnoti od vremena sjetve i željenog vremena prodaje i presađivanja.

Potrebno je vršiti navodnjavanje i održavanje vlažnosti zemljišta, odnosno PVK na 60-70%, pored toga vrši se prihrana NPK đubrivima prvi put sa formulacijama koje imaju naglašen procenat fosfora (1:4:1 ili 1:3:1), a drugi put NPK sa jednakim odnosom makro elemenata (1:1:1). Količine đubriva treba prilagoditi fazama rasta gajenih kultura. Pored navedenog đubrenja za ublažavanje temperaturnih razlika i nedostatak dnevne svjetlosti koristiti amino i humidne kiseline. Sa povećanjem količine dnevne sjetlosti tj. dužim sunčanim intervalima, provjetravanje plastenika treba da bude intezivnije da bi se temperatura i vlažnost vazduha dovela na optimalni nivo.

Isto tako,  preventivno treba izvršiti zaštitu bakrom, a na tržištu postoji veliki broj preparata koji u kombinaciji sa bakrom vrši i prihranu preko lista tako da u jednom prolazu vršimo zaštitu i prihranu.

Pročitajte: Savjeti za uspješan uzgoj povrća uz optimalnu kombinaciju biljaka u vrtu

Presađene kulture u plastenicima su trenutno: paprika, paradajz i krastavac koji se nalaze u različitim fazama razvoja u zavisnosti od vremena presađivanja. Poslije presađivanja vrši se navodnjavanje i prihrana NPK đubrivima formulacije 1:3:1 ili  1:4:1 u količini od 1,5 do 2,5 grama po biljci. U sledećim prihranama pored NPK đubriva dodati i humidne kiseline za brži rast i razvoj korijenovog sistema.

Provjetravanje plastenika je obavezno bez obzira na dnevne temperature, ali dužina provjetravanja zavisi od dužine sunčanog perioda u toku dana. Tako da je provjertavanje duže ako je sunčan dan i obrnuto. Za određivanje momenta tretiranja protiv lisnih vaši i tripsa potrebno je postaviti feromonske klopke ili ljepljive ploče.

Najčešće se postavljaju ljepljive ploče, plave za trips i žute za lisne vaši. Prag štetnosti je pri pojavi prvih jedinki. Dok su dnevne temperature niže jedinke: jaja, larve i insekti se mogu nalaziti na cijeloj površiti zatvorenog prostora, a takom ljeta najviše ćemo ih uočiti u hladnijim i zasjenjenim mjestima. Tako da je potrebno napraviti plan zaštite za proizvodnju sezonu i tretiranje vršiti prema planu. Pored toga vršiti uništavanje korova oko zatvorenog prostora i postaviti antiinsekticid mreže na otvorima plastenika.

Kod proizvodnje na otvorenom prvenstveno se vrši zaštita herbicidom protiv korova, a postoje razne varijante od onih koji se primjenjuju prije sijanja/sadnje, zatim poslije sijanja/sadnje a prije nicanja, do onih koji se koriste poslije nicanja biljaka do određene faze razvoje. Kod ranije proizvodnje poželjno je koristiti agrotekstil ili lutrasil da bi rast i razvoj biljaka bio brži, a samim tim i kraći period do dolasta na tržište sa željenim proizvodom.

Isto tako, lutrasil pomaže i prilikom temperatura koje su ispod nula stepeni Celzijusovih na način da održava višu temperaturu od temperature okoline. U zavisnoti od debljine litrasila (17, 19, 23 ili 30 gr) različite su i temperature koje može da podnese, a one su orijentaciono od -1 do -2 za tanje, odnosno od  -3 do -5 za deblje varijante. Ako se koristi lutrasil od sadnje do prodaje količine primjene herbicida su minimalne.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI