Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoVažnost polena za pčele: Ključni sastojak u održavanju pčelinje zajednice

Važnost polena za pčele: Ključni sastojak u održavanju pčelinje zajednice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Polen (cvetni prah koji se nalazi u prašnicima cvijeta) često se naziva izvorom života, jer ne služi samo kao hrana već i kao biološki faktor održanja pčelinje vrste. S obzirom na sastav, a prema mnogobrojnim istraživanjima, nepobitno je dokazano da polen ima veliko ljekovito dejstvo i na ljude. Uz to, polen je bogat proteinima, vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojcima, što ga čini izuzetno važnom namirnicom.

Za pčele je polen od izuzetnog značaja i predstavlja hranu bez koje one ne mogu da odgajaju leglo, izlučuju vosak i mliječ odnosno ne mogu da obavljaju svoje životne funkcije. Kao takav, polen je ključni sastojak u održavanju pčelinje zajednice.

Pročitajte: POLENOM protiv alergije i začepljenog nosa – Iskoristite ga na najbolji način

Kod starih Egipćana polen je imao naziv „životna prašina”. Najstarije pisane tragove o upotrebi polena u medicini nalazimo u djelima arapskih i jevrejskih fizičara iz Španije iz 12-tog i 13-tog vijeka. Danas se polen sve više koristi u alternativnoj medicini i kao dodatak ishrani.

Polen se sakuplja na taj način što se na ulasku u košnicu postavi skupljač kroz koji se pčele provuku i polen otpada sa njihovih nožica. Za 1 kg polena potreban je rad 10 000 pčela, što pokazuje koliko je skupocjen i vrijedan ovaj pčelinji proizvod.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI