Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPaprika je izuzetno osjetljiva na niske temperature

Paprika je izuzetno osjetljiva na niske temperature

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paprika je izuzetno zahtjevna prema biološkim uslovima koji ukoliko su nepovoljni, ili ako su velika variranja, dovode do značajnog smanjenja produktivnosti biljaka. U ovom tekstu akcenat ćemo staviti na temperaturu.

Zahtjevi paprike prema temperaturi

Uspijeva na dnevnim temperaturama  od 18 do 30ºC i noćnim 16-18ºC (optimum 25ºC odnosno 20ºC). Optimalne temperature vazduha, osim na porast i razviće usjeva, presudno utiču na količinu pigmenta, odnosno intenzitet crvene ili žute boje.

Na temperaturama nižim od optimalnog intervala 18-25ºC, plodovi su blijede crvene boje, dok na temperaturama nižim od 12ºC pigmentacija praktično nestaje.

U uslovima zaštićenog prostora paprika zahtjeva više temperature u odnosu na papradajz, danju 22-25ºC (oblačnih dana 20ºC), noću 18-20ºC. Intenzivno provjetravanje/hlađenje počinje već na 28ºC. Na temperaturama višim od 35ºC dolazi do opadanja cvjetova i tek zametnutih plodova.

Optimalna temperatura zemljišta 21-23ºC takođe ima veliki značaj za nesmetan porast i razviće. Na temperaturama nižim od 20ºC dolazi do značajnog pada prinosa.

Niske temperature (ispod 15ºC), naročito ako su praćene nedostatkom svjetlosti, izazivaju opadanje cvjetova. Paprika prirpada grupi heliofilnih biljaka. Optimalna osvjetljenost u vrijeme oplodnje i obrazovanja plodova je 2.000, a minimalna 1.500 luksa. Zato gajenje u zaštićenom prostoru treba podesiti tako da proizvodnja rasada i plodonošenje ne budu u vrijeme niske osvjetljenosti (novembar-januar) ili rasad treba dopunski osvjetljavati.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Paprika u plasteniku tokom cijele godine – Savjeti za uspiješan uzgoj

Ovo je važno znati prije DIREKTNE SJETVE PAPRIKE

SADNJA PAPRIKE na otvorenom polju – Đubrenje, zalivanje i vrijeme sadnje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI