Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiProizvođači povrća u Crnjelovu rade punom parom: Počela berba krastavca s maskom...

Proizvođači povrća u Crnjelovu rade punom parom: Počela berba krastavca s maskom na licu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rajo Kojić (45), proizvođač povrća iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine, prvi put s maskom na licu, bere rani krastavac. Za dvadesetak godina, koliko se bavi ovom proizvodnjom, nije zapamtio rad na njivi ili u plasteniku sa maskom na licu. Od prije petnaestak dana, dnevno bere dvije do tri tone krastavca. Rajo pod plastenicima ima 1,5 hektara, od toga, oko četiri dunuma, zagrijava i u tim plastenicima proizvodi rano povrće, trenutno rani krastavac.

– Krastavac već beremo petnaestak dana, otkako smo se suočili sa epidemijom koronavirusa. Suočeni smo s velikim problemom plasmana, jer je u ovakvim okolnostima teško organizirati transport i prodaju. Kvantaška pijaca u Bijeljini je trenutno zatvorena. Očekujemo pomoć lokalne zajednice i Vlade RS, da nam pomognu i obezbijede bilo kakav kontakt s potencijalnim kupcima. Trenutno krastavac možemo prodati po 2,5 KM po kilogramu – kaže.

Na Kojićevom imanju trenutno radi sedam žena, sezonskih radnica, s maskama na licu.

– I one prvi put sadnju ranog paradajza obavljaju sa maskama na licu. Kod svih nas, i mojih ukućana, i sezonskih radnika, ima malo straha. Ali, raditi se mora. Moraš od nečega živjeti. Paradajz bi trebalo da se bere krajem maja. Nadam se da će se do tada epidemija virusa korona zaustaviti – govori Kojić

Rajo kaže da planira saditi još i ranu dinju i ranu lubenicu. Na imanju mu je ranije pomagao otac, a trenutno pomaže supruga, kćerka i sin.

– Kompletna porodica je uključena u ovaj posao. Živjeti moramo, raditi moramo, čak i pod ovakvim uslovima. Ne smijemo dozvoliti da povrće propadne. Neka nam osiguraju plasman u tržnim centrima, tako gdje se može organizirati bezbjedna prodaja. I mi nosimo maske i zaštitnu opremu. Neka dezinficiraju svakodnevno pijace i prodajne prostore, kao što dezinficiraju tržne centre – napominje.

Iz Gradske uprave Bijeljina već su najavili mogućnost uspostavljanja kontakata između kupaca i proizvođača posredstvom Agrarnog fonda Bijeljina. Kojići kažu da se nadaju brzom zaustavljanju epidemije i normalizaciji cjelokupnog života, kako u gradu, tako i na selu.

PROČITAJTE:

Svaki pedalj oranica biće zasijan

Regresirano gorivo od ponedjeljka na pumpama

Izvor: avaz

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI