Četvrtak, 2 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiProizvođači paradajza prelaze na drugo isplativije povrće

Proizvođači paradajza prelaze na drugo isplativije povrće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Loši vremenski uslovi, porast cijena energije, štetočine i visoki troškovi radne snage natjerali su mnoge svjetske proizvođače paradajza da se okrenu isplativijem povrću, najčešće uzgoju krastavaca, paprike i tikvica.

Ove sezone uobičajene teme na globalnom tržištu paradajza jesu sve veći pritisak virusa na plodove, promjenljivi vremenski uslovi, ali i rastući troškovi proizvodnje. Posebno zabrinjava rast cijena energije u većini zemalja jer se sjeverna hemisfera oslanja na uzgoj ovog povrća pod vještačkim osvjetljenjem za vrijeme mračnijih dana u zimskim mjesecima. Svi ti faktori znače i višu cijenu ovog povrća, piše specijalizovani agrarni portal “FreshPlaza”.

Pročitajte: Sjeverni pol čuva srpsko žito: Sjemena poslata na arhipelag u Sjevernom ledenom okeanu

U holandskim i belgijskim staklenicima rasvjeta je već neko vrijeme upaljena. Mnogi koji je koriste zbog visoke cijene energije odustaju od takve proizvodnje. Ove godine, uglavnom zbog problema sa bolestima, cijena je tokom ljetnje sezone bila na nivou zimske, dok se posljednjih nedjelja tendencija rasta stabilizovala.

Zbog niskih temperatura u Njemačkoj potražnja za paradajzom je znatno pala, ali je ponuda različitih sorti velika kao i uvijek, tako da se potražnja lako može zadovoljiti.

Interesantni podaci iz Italije oslikavaju položaj proizvođača nove vrste povrća i u drugim državama. U protekloj godini više od 89 odsto italijanskih porodica barem jednom je kupilo proizvode iz kategorije paradajza. Inače, statistika pokazuje da Italijani paradajz kupuju 17,2 puta godišnje, po prosječnoj cijeni od 2,1 evro za kilogram. Za njihove proizvođače ova sezona bila je teška. Porasli su i troškovi, a prosječna cijena čeri paradajza od 1,5 evra po kilogramu samo je djelimično isplatila troškove. Zbog nastavka pandemije tokom jeseni je oslabila tražnja sa stranih tržišta, poput Njemačke i Austrije. Kako se navodi, neizvesnost će vjerovatno natjerati neke povrtare da u budućnosti smanje površine pod paradajzom.

Pročitajte: Grijanje povrća u plastenicima u Holandiji preskupo ove zime?

Prema prvim procjenama, španski proizvođači će svoje površine smanjiti za tri odsto u odnosu na prošlu sezonu. Kako se ističe, na to će uticati visoki troškovi proizvodnje, posebno radne snage, jaka međunarodna konkurencija, uglavnom iz Maroka, kao i problemi uzrokovani virusima i štetočinama. Sve to, uz cijenu koja ne ispunjava očekivanja proizvođača, dovodi do smanjenja proizvodnje. Mnogi španski poljoprivrednici okreću se isplativijim kulturama, kao što su paprika i tikvice. Kako se navodi, cijene paradajza tamo su znatno pale zbog velikih količina na tržištu tokom prošlog mjeseca. Prosječna cijena pala je za 42 odsto, na 0,25 evra po kilogramu zbog povećanja ponude.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI