Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPrirodni preparati za zaštitu luka od bolesti

Prirodni preparati za zaštitu luka od bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prirodni preparati za zaštitu luka od bolesti – Bijeli i crveni luk su biljke za svaku baštu. Od ovih biljaka pripremaju se brojni biljni pripravci za zaštitu drugih biljaka od prouzrokovača oboljenja i štetočina,  ali i njih je potrebno zaštititi.

Luk ne voli glinovito i kiselo zemljište. Najbolje ga posaditi na rahlo zemljište dobrog vodno-vazdušnog režima. U gredicu treba dodati pijeska ili nekog drugog materijala da se dobije rahlo zemljište. Prije sjetve se može dodati kreč da bi se umanjila kiselost zemljišta i povećala ph vrijednost.

Arpadžik treba da su zdrave, suve. Prije sadnje male lukovice se podvrgavaju dezinfekciji. Može se potapati u vodu tempereture do 45ºC u trajanju do 15minuta ili ga potopiti u rastvor kalijumpermanganata tokom 10-20minuta.

Na istoj gredici posijati mrkvu. Mrkva štiti luk od lukove muve, ali i luk štiti mrkvu od mrkvine muve. Blizu luka posaditi nekoliko biljaka duvana, one će svojim mirisom otjerati jedinke lukove muve.

Kadifica štiti luk od nematoda.

Pročitajte: Lisni miner luka – Simptomi i suzbijanje

Ako zabijemo grane zove u zemlju one će štititi luk od krtice, krtica ne volim miris zove.

Veoma često se na vrhovima luka pojavljuje žutilo. To žutilo može biti posljedica niskih temperatura, narušenog vodno-vazdušnog režima, zbijenog zemljišta, slabom ishranjenošću luka.

Ukoliko je luk potrebno pođubriti može se uzeti posuda od 1l napunjanja sa suvim đubrivom (obično kokošiji) i razmutiti u 5l vode. Ovako pripremljen rastvor ostaviti 3dana, a nakon toga 1l rastvora razrijediti u kanti vode i sa tim zalivati luk.

Lukova muva je najčešća štetočina luka. Ona umanjuje tržišnu vrijednost luka, a luk je podložniji propadanju nakon napada lukove muve.

Prirodni preparati za zaštitu luka od lukove muve

  1. Napravi se smejsa praha od duvana i kreča u omjeru 1:1. Uzima se 100 do 200g ove smjese na 1m² i tretira zasad luka u vrijeme polaganja jaja lukove muve.
  1. 400g suvog i usitnjenog duvana se prelije sa 10l tople vode i ostavi tokom 2 dana na tamnom mjestu. Prije primjene procijediti i razblažiti 2x.
  1. Kao preventiva se može koristit i šećer. Šećernim rastvorom (šećer + voda) tretira se luk u vrijeme polaganja jaja, a može se šećerom posuti i zemlja oko luka.
  1. Može se koristiti i rastvor soli 1kašika na 1l vode. – So u bašti ima negativne efekte na zemljište.

Pročitajte: Ove biljke je dobro saditi pored crnog i bijelog luka

Što se tiče simptoma bolesti različit je i naš pristup. Treba gajiti otporne sorte, na gredicama dobrih vodno-vazdušnih karakteristika. Luk ne bi trebalo saditi na istom mjestu 4 do 5 godina.

Preventivno može se luk tretirati preparatima na bazi bakra. Za sjetvu koristiti arpadžik/lučice koje su zdave, sjajnog i suvog omotača bez znakova bilo kakvih oštećenja.

Za tretiranje luka protiv bolesti koristit mlijeko, sodu bikarbonu, pripravak od nevena i saditi neven u blizini luka.

Neven takođe štiti od zemljišnih štetočina.

Ukoliko se organske mjere zaštite ne pokažu efikasnim u borbi protiv lukove muve, potrebno je sprovesti hemijsku zaštitu, više o najefikasnijem preparatu protiv lukove muve pročitajte u teksu: Zbog LUKOVE MUVE listovi venu, žute i suše se – Evo kako da je suzbijete!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI