Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaRazlike u izgledu mesa zdravih i bolesnih životinja

Razlike u izgledu mesa zdravih i bolesnih životinja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posle klanja životinja potrebno je odrediti da li njihovo meso i unutrašnji jestivi organi potiču od zdravih ili bolesnih životinja. Ako potiču od bolesnih životinja, mogu izazvati trovanja ljudi. Njihova upotreba je u tom slučaju zabranjena. Boja je jedna od glavnih kvalitativnih odlika mesa.

Meso zdravih krava je svijetlo crveno, suvo, ponekad i mekano. Meso bikova je tamno crveno, čvrsto, grubo, suvo i ima malo masnog tkiva. Meso volova ima tamno crvenu boju, manje je grubo i protkano masnim tkivom. Kod svinja, meso je svijetlo crveno, protkano masnim tkivom. Jetra je glatka, sjajna i crvenkaste boje. Pod pritiskom prsta tvrda i elastična. Slezina je crvenkasta u bikova i malo obla, u krava sivo crvena, više ravna, sivo-smeđa u teladi i ovaca, u svinja crvena odmah posle klanja, a nekoliko sati kasnije postaje tamno crvena. Pluća su sjajna i glatka, svijetlo crvene boje, isJečen komad pluća u vodi pliva. Bubrezi su tamnocrveni, sjajni i glatki. Krv je svijetlo crvena iz arterija, a tamno crvena iz vena, brzo se zgrušava.

Pročitajte: Kako pravilno čuvati suvo meso?

Kod bolesnih životinja meso je mekano, vlažno i ljigavo. Krv je tamnije boje. Žučna kesica je puna tečnosti (pantljičara, ehinokok). Slezina je povećana i promenjene boje (to je uvIJek znak da je životinja bolesna). Pluća su promenljive boje, pod pritiskom se osećaju mekši ili čvršći čvorići. Na bubrezima se mogu videti mJehurići razne veličine, zagnojana mjesta. Krv je bledocrvena, vodnjikava ili tamnocrvena: slabo se zgrušava ili se uopšte ne zgrušava.

Izvor: dipl. inž. Kosovka Jakšić, PSSS Kosovska Mitrovica / agrotv.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI