Nedjelja, 22 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetPripremite vašu baštu za zimu

Pripremite vašu baštu za zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

To što je jesen u punom jeku, a zima nam polako dolazi nikako ne znači da treba da zapostavite vašu baštu jer postoji mnoštvo sitnica koje treba da uradite da biste je pripremili za zimu, a samim tim i za novu proljetnu sezonu.

Ako ste jedna od onih osoba kojima zima i hladnoća nikako ne odgovaraju upravo zato što ne možete više vremena provoditi u svojim bašticama onda će vas ova lista obaveza sigurno obradovati. Obucite gumene čizmice, dobro se obucite i krenite u vašu bašticu.

Uklonite većinu jednogodišnjig biljaka i podrežite višegodišnje

Nipošto nemojte uklanjati baš sve ostatke jednogodišnjih biljaka jer će vam ptičice ove zime biti zahvalne na tome jer većina njih sadrži sjemenke koje će im pomoći da se prehrane. Većinu biljaka iščupajte iz korijena i ostavite za kompost, samo pazite da biljke koje kompostirate nisu zaražene plijesni ili nekim drugim oboljenjem. Višegodišnje biljke podrežite gotovo do korijena, da bi na proljeće mogle ponovno rasti.

Pročitaje: Pametna bašta – U njoj će vam rađati tačno ono što vam treba! Bez korova i prekopavanja!

Odrežite suve grane vašem cvijeću i grmlju

Ako u bašti imate ukrasno zelenilo, dobro ga pregledajte i posijecite sve suve grančice. Obrezivanje ruža ostavite za proljeće.

Uklonite suvo lišće sa travnjaka

Ako lišće po sebi nema crne tačkice to znači da je zdravo i možete ga staviti oko biljaka kao zimsku zaštitu. U suprotnom jednostavno uklonite lišće i bacite.

Zaštitite ruže i sve osjetljivije višegodišnje biljke

Oko korijena biljka stavite piljevinu ili ono lišće koje ste popkupili da biste zaštitili korijen od hladnoće. Zaštitu sklonite tek u rano proljeće.

Pročitajte: Napravite sami organsko đubrivo i bašta će vam bujati bez hemije

Počnite sa kopanjem nakon prvog mraza

Neke od lukovica cvijeća iskopajte odmah nakon prvog mraza i sačuvajte ih da ih posadite ponovno na proljeće. Tu milsimo na gladiole, ljiljane, dalile i dr.

I na kraju, spremite šupu sa alatom, sve dobro očistite, operite i složite do sljedeće sezone. Napravite spisak svega što ste uzgojili i uradili ove godine, ali i onoga što tek treba da uradite kad stigne proljeće. To će vam biti zaista dobra motivacija da sve dobro isplanirate, na vrijeme pripremite zmljište i sadnice.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...