Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPripremite svoj šljivik za uspješnu sezonu: Zaštita biljaka tokom cvjetanja i nakon...

Pripremite svoj šljivik za uspješnu sezonu: Zaštita biljaka tokom cvjetanja i nakon precvjetavanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljive su jedna od najpopularnijih vrsta voćaka u mnogim dijelovima svijeta, a zaštita šljivika tokom cvjetanja i nakon cvatnje od vitalnog je značaja za postizanje dobrog uroda. U ovom članku istražujemo neke od najboljih praksi za zaštitu šljivika tokom cvjetanja i nakon precvjetavanja.

Cvjetanje šljiva obično se događa u proljeće, kada se biljka budi iz zimskog mirovanja i počinje stvarati cvjetove. Ovaj je period ključan za budući urod šljiva, ali također je vrijeme kada su biljke izložene brojnim štetnim faktorima. Najčešći problemi s kojima se susreću šljive tokom cvjetanja su mraz, štetnici i bolesti.

Mraz je jedan od najvećih problema koji mogu oštetiti cvjetove šljiva. Ako su temperature preniske, cvjetovi mogu patiti, što može dovesti do lošeg uroda ili čak potpunog neuspjeha. Da bi se to spriječilo, preporučuje se redovito praćenje vremenske prognoze kako bi se moglo pravovremeno reagovati.

Direktne mjere zaštite podrazumijevaju sprječavanje štetnog dejstva mrazeva kada se oni pojave. Ovde spadaju: zagrijavanje, zamagljivanje, miješanje vazduha, orošavanje i zadimljavanje.

Orošavanje je najefikasnija direktna mjera borbe protiv mrazeva. Međutim, i ova mjera je skupa, jer zahtijeva postavljanje stacioniranog sistema za pravljenje vještačke kiše. Sistem za orošavanje (tzv. antifros sistem) sastoji se od crijeva i rasprskivača koji su obično postavljeni iznad stabla. U novije vrijeme se sreću i konstrukcije kod kojih su rasprskivači postavljeni ispod stabla. Sistem se uključuje kada temperatura padne ispod 0°C. Orošavanje prestaje kada led počne da se topi. Za optimalan nivo zaštite obično je potrebno oko 30 – 45 m³/ha vode za 1 sat prskanja.

Štetnici poput lisnih uši i šljivine osice također predstavljaju ozbiljan problem za šljive tokom cvjetanja. Ovi insekti hrane se cvjetovima i mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja koja će dovesti do manjeg uroda ili potpunog neuspjeha. Preventivne mjere poput prskanja fungicida ili primjene bioloških metoda poput puštanja predatora poput insekata koji se hrane štetnicima mogu pomoći u zaštiti šljiva.

Pročitajte: Šljivna osa – Najznačajnija štetočina šljive

Bolesti poput šljivine krastavosti, monilije i bakterijske truleži također su uobičajeni problemi s kojima se suočavaju šljive tokm cvjetanja. Ove bolesti mogu uzrokovati truljenje plodova, deformaciju cvjetova i druge probleme koji će dovesti do manjeg uroda ili potpunog neuspjeha. Zaštita se obično provodi primjenom fungicida, ali redovno uklanjanje zaraženih dijelova biljke i redovno održavanje šljivika može pomoći u sprečavanju širenja bolesti.

Nakon što se šljive ocvjetaju, biljke su i dalje izložene brojnim štetnim čimbenicima koji mogu ugroziti urod i zdravlje stabla te je potrebno pratiti rast i razvoj bolesti i štetočina tokom sezone i pravovremeno reagovati.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI