Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPriprema zimnice za početnike

Priprema zimnice za početnike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Priprema zimnice vraća se na gastroscenu u velikom stilu.

Svoj povratak duguje visokim cijenama namirnima, ali i ljubiteljima dobre, zdrave i kvalitetne hrane koji su prigrlili običaje naših baka.

Što trebate znati o pripremi zimnice?

1. Birajte zrele plodove

Možda je najvažnija to da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove koji nisu ni na koji način oštećeni.

2. Čistoća je važna

Drugo pravilo kojeg se jako bitno držati odnosi se na čistoću, kako samih namirnica tako i pribora koji se koristi pri pripremi i poslije pri skladištenju. Sterilizirani pribor osiguraće vam dugotrajnost i kvalitet pripremljene zimnice.

3. Krenite s jednostavnim receptima

Ako ste totalni početnik, najbolje je da krenete s manje zahtjevnim receptima, odnosno pripremom onih jela s kojima je mogućnost da pogriješite minimalna.

4. Pazite na konzerviranje

Ako želite uvijek i u svakom trenutku biti sigurni da znate što konzumirate, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak.

Bosiljak služi kao konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast.

Uz bosiljak, prirodni konzervansi su gorušica i hren koji se uz šećer, so, ocat ili alkohol dodaju hrani kako bi se spriječilo kvarenje.

5. Tegle dobro operite

Naravno, osim na konzervanse, valja paziti i na tegle u koje ćete pohraniti zimnicu. Tegle operite i dobro osušite u rerni. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća tekućina ili smjesa. Najbolje ih je držati na 70 stepeni oko pola sata, tako ćete biti sigurni da su potpuno sterilizirane. Koristite li gumene čepove, kod konzerviranja napravite vakuum.

6. Pohrana na suvo mjesto

Napunjene tegle pohranite na suvo i tamno mjesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10°C.

Prije nego što se bacite u akciju, dobro je znati da se sve voće i povrće ne priprema na isti način, nego ima neke svoje zakonitosti kojih se valja držati. Tako, primjerice, mrkvu, celer, ciklu i ostalo slično povrće za zimnicu režite na kockice, ploške ili štapiće jednake veličine kako bi se ravnomjerno ukiselilo.

Kiselite li pak gljive, prije samog postupka obrišite ih vlažnom krpom, a paprike prije kiseljenja izbockajte čačkalicom.

7. Dodavanje octa

Kada dodajete ocat, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje. Za kraj svakako valja napomenuti da ukiseljeno povrće nutritivno ne odudara puno od svježeg, a slično je i s energetskom vrijednošću – uprkos konzervansima šećeru i octu, domaća zimnica ima nisku kalorijsku vrijednost.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI