Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiSmije li se jesti voće u kojem ima crva?

Smije li se jesti voće u kojem ima crva?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnoge vrste voća mogu u sebi skrivati neželjenog “gosta”: crva.

Ako ste pažljivi i režete voće prije nego što ga pojedete, nije teško uočiti prisutnost crva, ali ponekad vam može promaknuti i možda ste već pojeli ko zna koliko voća prije nego što ste shvatili da je u njemu bio crv.

Koji su rizici za zdravlje ako se crv “nastanio” unutar vašeg voća? Možete li ga ipak jesti ili je za bacanje?

Bijeli crv kojeg nalazimo unutar ploda, čija je dužina između tri i 12 milimetara, nije ništa drugo do larva muve, a njegova prisutnost je dokaz da je voće zaraženo i da zato više nije dobro za jelo, piše Novi list.

Zapravo, larve mogu biti prenosnici bakterija iz otpada ili čak iz fekalija sa kojima su muve došle u kontakt i tako pretvoriti voće u prijetnju vašem zdravlju.

Među bakterijama koje najčešće prenose larve muve nalazimo bakterije salmonele, Escherichie coli i mijaze, odgovorne za crijevne infekcije s ponekad dramatičnim rezultatima, prenose Vijesti.

Ako ste slučajno pojeli voće koje je napala larvai dobili crijevnu infekciju, mogli biste registrovati simptome kao što su:

  • grčevi u stomaku
  • proliv
  • povraćanje
  • povišenu temperaturu
  • krv ili larve u stolici

Kada se jave ovi simptomi, preporučljivo je odmah kontaktirati ljekara kako biste izbjegli ozbiljnije posljedice.

Pregledajte voće prije jela

Prije nego što počnete jesti voće, posebno ono u kojem bi mogla biti larva muve, preporučljivo je pregledati kožicu i unutrašnjost voća.

Dodirnite voće po cijeloj površini tako da vidite ima li mekših dijelova i provjerite kožicu da li ima rupa na njoj.

Zatim uzmite nož i prerežite voće prvo na pola, a zatim na manje komade, provjeravajući svaki put ima li u njemu rupa ili larvi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI