Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img

Prinos šljive po stablu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljiva pripada rodu Prunus. Na latinskom se zove Prunus domestica. U njenom rodu se nalaze i breskve, bademi, višnje, trešnje i sve ove voćke imaju košticu u sredini ploda.

Smatra se da danas na cijelom svijetu postoji negdje oko 2000 sorti šljive.

Šljiva se može koristiti u svježem obliku, kao i za dalju preradu. Prema ovim parametrima se organizuje i branje, kao i način na koji će se voćka obrati. Pošto se rane sorte koriste za svježe konzumiranje, a jesenje za prerađivanje, onda se ova prva grupa bere prije nego što skroz sazrije i to ručno sa sve peteljkom. Gleda se da na kožici ploda ostane vosak.

Ovakve šljive se zatim pakuju u korpe ili gajbice.

Svježa šljiva može da izdrži i do 4 mjeseca u hladnjači sa vlažnošću vazduha od 85 % i sa temperaturom od -1 do 1 stepen.

Ako se šljive beru za dalju preradu, onda se koristi mehanizacija. Voćke moraju potpuno sazrijeti.

PRINOS ŠLJIVE

Današnja savremena tehnologija u proizvodnji šljiva omogućava relativno brzo dostizanje punog rodnog prinosa, redovnost i dobar kvalitet. Ipak i pri korišćenju savremene tehnologije neophodno je posedovati određena znanja, koja se pre svega tiču prilagođavanja tehnologije uzgoja određenoj sorti.

Na primjer, sorta “Čačanska rodna” ostvaruje brz i dobar prinos kada je zasađena po sistemu guste sadnje, ali je masa ploda veoma mala, dok je masa ploda kod sorte “Stenlej” i kod “Čačanske lepotice” najveća, ali je kod ovde prinos šljive manji.

Od “Čačanske rodne” se može godišnje uzeti 3200 eur po hektaru, a sa “Čačanskom ranom” čak i 9630 eur po hektaru. Ne zaostaje ni “Čačanska lepotica” sa 6210 eur po hektaru.

Prosječan prinos šljive bi bio 10-12 t na 50 ari zasada sa voćkama starim oko 15 godina.

PROČITAJTE:

Kada je pravo vrijeme za berbu šljive?

Zašto se kod ŠLJIVA javljaju KAPLJICE smole?

Najznačajnije bolesti i štetočine šljive

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI