Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPrinos jabuke veći i za čak 70 tona uz MapMyApple aplikaciju

Prinos jabuke veći i za čak 70 tona uz MapMyApple aplikaciju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svet se u 21. veku menja brzinom svetlosti, a tehnološke promene utiču na sve sfere života čineći ga neuporedivo lakšim nego pre na primjer 50 godina.

Većina nas danas ne poznaje nikoga ko ne koristi mobilne aplikacije kako bi platio račune, proverio kada mu stiže gradski autobus, koliko je koraka toga dana prešao i tome slično. Ali, da li možete zamisliti mobilnu aplikaciju koja ima potencijal da malom ili srednjem uzgajivaču jabuka pomogne da svoj prinos uveća na čak 70 tona po hektaru? Jovana Đorđićsuosnivač MapMyApple mobilne aplikacije može. Evo i kako.

Naime, aplikacija koju je Đorđić osnovala u saradnji sa svojim saradnicima pomaže uzgajivačima jabuke da uvećaju prinose, tako što im pruža dnevne preporuke za uzgoj jabuke koji se tiču prihrane, navodnjavanja, prskanja i ostalih radova u voćnjaku.

Kako je objasnila Đorđić predstavljajući svoju aplikaciju, u procesu izrade same aplikacije došli su do zaključka da postoji jaz između malih i srednjih poljoprivrednika i onih poljoprivrednika koje oni nazivaju šampionima. Šampioni su, kako kaže, velike poljoprivredne kompanije koje proizvode i po 70 tona po hektaru. Vizija koju dele Đorđić i njen tim je da pokrenu revoluciju u voćarstvu i da omoguće malim i srednjim poljoprivrednicima da ostvaruju prinose kakve ostvaruju i šampioni, a to je 70 odsto po hektaru.

Plan kako će to uraditi jeste da edukuju što više malih i srednjih poljoprivrednika o tome koliki značaj digitalizacija ima i na koje sve načine mobilna aplikacija može da im pomogne koristeći ekspertske savjete.

Ono što je najveći izazov koji na tom putu treba  rješiti jeste, prema njenim riječima, tehnološka nepismenost koja postoji kod ljudi koji se bave poljoprivredom. Model uzgoja koji oni koriste nerjetko je jednak onom koji su koristili njihovi predaci, a imajući u vidu promjene koje su se desile u svijetu u posljednjih sto godina – od klime do novih preparata koji se koriste, dolazi se do zaključka da taj model koji se ranije primjenjivao danas više nije primjenjiv.

Kampanja “Srpske inovacije – ponos nacije” koja nastoji da promoviše ovu i slične aplikacije, sprovedena je u okviru Programa za promociju i popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva, koji je pokrenuo ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Cilj ovog projekta jeste da se građani, a posebno mladi, osnaže da razmišljaju na preduzetnički način, kao i da u većoj mjeri osnivaju svoje inovacione i tehnološke startap kompanije.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI