Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPrijedlog zabrane uvoza grožđa radi zaštite domaće proizvodnje!

Prijedlog zabrane uvoza grožđa radi zaštite domaće proizvodnje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je danas u Mostaru da će Savjetu ministara predložiti zabranu uvoza grožđa na 90 dana kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

– Neke naše procjene govore da danas ima više od 20 miliona litara vina u BiH i da ćemo imati značajne viškove s obzirom da proizvođači očekuju da će biti veoma rodna godina, a s druge strane zbog umanjenog unutrašnjeg konzuma i spoljnotrgovinskog prometa te zalihe će samo rasti – rekao je Košarac nakon sastanka sa proizvođačima vina i obilaska vinarije Hepok.

Navodeći da je na inicijativu Spoljnotrgovinske komore i grupacije vinara, održano više sastanaka s ciljem analize stanja na tržištu, Košarac je rekao da je opredjeljenje Savjeta ministara i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomske odnosa zaštita domaće proizvodnje.

– Naravno, moramo da sagledamo i primjene svih međunarodnih ugovora koje BiH ima. Mislim da postoji dovoljno argumenata kako bismo donijeli takve odluke koje će zaštiti domaću proizvodnju – rekao je Košarac.

On je naglasio da će se na taj način pomoći domaćim prizvođačima i omogućiti im da kumuliraju svoju proizvodnju, te nakon pandemije kovida 19 razvijaju svoje kompanije i tržište.
On je napomeno da je u BiH pod vinovom lozom 3.800 hektara, od toga 3.200 u FBiH i 600 hektara u Republici Srpskoj, te da im se mora omogućiti da prerade grožđe i svoje viškove smjeste i čekaju bolja vremena za plasman.
Izvor: rtrs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI