Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPrijava sezonskih radnika i preko mobilnog telefona

Prijava sezonskih radnika i preko mobilnog telefona

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Novi elektronski sistem prijavljivanja sezonskih radnika u poljoprivredi primjenjuje se već godinu dana, a u NALED kažu da je upravo pojednostavljena procedura prijave sezonaca stimulisala poslodavce da ih zaposle. Navode da su rezultati novog sistema prijave odlični, kako za državu, tako i za privredu i građane Srbije.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović kaže da je 2017. godine bilo 3.500 prijavljenih radnika kao sezonskih u poljoprivredi, a prve godine zahvaljući mnogo efikasnijem sistemu sada ih je već 26.000.

Poslije 12 mjeseci primjene, predstavnici NALED otišli su na teren da vide ko su sezonski radnici prijavljeni po novom sistemu, pa su tako sreli i stariju gospođu kojoj je nedostajalo oko 15 dana da bi otišla u penziju, a kojoj je upravo novi sistem prijave sezonaca u poljoprivredi omogućio da to pravo i ostvari.

Bojović je objasnila da novi sistem omogućava jednostavnu prijavu radnika, a poslodavac može da prijavi radnika i preko mobilnog telefona.

– Postoji aplikacija i ukucate samo JMBG radnika i datum za koji hoćete da ga angažujete. To je sve što poslodavac treba da uradi kada angažuje sezonskog radnika – rekla je Bojović.

Navela je da se kasnije na portalu dobija rješenje od Poreske uprave o tome koliki su porezi i doprinosi koje treba da plati poslodavac za tog radnika, odnosno za sve radnike koje je angažovao.

Ovakva, jednostavnija primena zapošljavanja ovih radnika upravo je stimulisala poslodavce da ih zaposle, a to je, naglašava Bojović, dodatno doprinijelo da i u sam budžet Srbije ode više od dva miliona evra poreza i doprinosa koje do sada država nije ubirala zato što je sistem bio kompleksan i zato što poslodavci nisu znali na koji način da prijave sezonske radnike, a da to bude u korist i njima i samim zaposlenima.

NALED je, inače, u Sivoj knjizi ukazao na to da bi novi pojednostavljeni elektronski sistem prijave angažovanja sezonskih radnika kakav je primjenjen u poljoprivredi mogao da se primjeni i u oblastima kao što su kućni i pomoćni poslovi, turizam i ugostiteljstvo i građevina, koji imaju povremeno-privremeni ili sezonski karakter.

Izvor: SrpskaInfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI