Prihrana paradajza i paprike kroz sistem kap po kap

Foto: AgroSavjet

S obzirom na veoma kratku vegetaciju u proizvodnji povrća je veoma bitno biljke pravilno navodnjavati, prihranjivati i njegovati, kako bi se postigli maksimalni prinosi, što uostalom i donosi najveću ekonomsku dobit.

Svaku fazu rasta i razvića povrtarskih kultura odlikuje specifična potreba biljke za makro i mikroelementima, pa je zato pravilan izbor vrste i količine đubriva od izuzetne važnosti.

Analiza plodnosti zemljišta vrlo važna

Naravno da je preduslov za pravilan odabir vrste i količine đubriva urađena analiza plodnosti zemljišta, koju možete uraditi u najbližoj Poljoprivrednoj savjetodavnoj i stručnoj službi, gde će Vam stručno osoblje dati preporuku za đubrenje.

Prihrana paradajza

– U fenofazi ukorijenjavanja nakon rasađivanja (prvih 15 dana), trebalo bi primjeniti vodotopiva đubriva koja imaju odnos NPK hraniva 1:4:1 (10:40:10).
– U fenofazi od početka cvijetanja do formiranja prvih plodova, trebalo bi primjeniti đubriva koja imaju jednak odnos NPK hraniva (20:20:20), u ovoj fazi potreban je ibor (B) u ishrani biljaka.
– U fazi intenzivnog rasta plodova i otvaranja 5. cvjetne grane, trebalo bi upotrebiti đubrivakoja imaju skoro jednak odnos N i K, i upola manji sadržaj P (20:10:20). Takođe, u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca).
– Od pojave crvenila plodova do početka berbe, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK 2:1:4 (20:10:40).
– U fazi intenzivne berbe plodova treba upotrebljavati đubriva sa niskim sadržajem N, a visokim sadržajem K (4:10:40), i u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca).

Prihrana paprike

– U fenofazi ukorijenjavanja nakon rasađivanja (prvih 15 dana), trebalo bi primeniti vodotopiva đubriva koja imaju odnos NPK hraniva 1:4:1 (10:40:10).
– Nakon ukorijenjavanja do cvijetanja i prvih plodova, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK hraniva 1:1:3 (10:10:30), u ovoj fazi potreban je i bor (B).
– Poslije prve berbe trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK 2:1:4 (20:10:40), u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca).
– U završnoj fazi plodonošenja smanjiti upotrebu P i K (24:6:10).
Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Đubrenje preko lista: Sve što niste znali o folijarnoj prihrani

Kada prskati povrće protiv bolesti: Prije ili poslije kiše?

Pepelnica krastavca: Kako je prepoznati i kako je suzbiti

ANTRAKNOZA: Najopasnija bolest pasulja i boranije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});