Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrihrana paradajza i paprike kroz sistem kap po kap

Prihrana paradajza i paprike kroz sistem kap po kap

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

S obzirom na veoma kratku vegetaciju u proizvodnji povrća je veoma bitno biljke pravilno navodnjavati, prihranjivati i njegovati, kako bi se postigli maksimalni prinosi, što uostalom i donosi najveću ekonomsku dobit.

Svaku fazu rasta i razvića povrtarskih kultura odlikuje specifična potreba biljke za makro i mikroelementima, pa je zato pravilan izbor vrste i količine đubriva od izuzetne važnosti.

Analiza plodnosti zemljišta vrlo važna

Naravno da je preduslov za pravilan odabir vrste i količine đubriva urađena analiza plodnosti zemljišta, koju možete uraditi u najbližoj Poljoprivrednoj savjetodavnoj i stručnoj službi, gde će Vam stručno osoblje dati preporuku za đubrenje.

Za prihranu preporučujemo primjenu NOVALON vodotopivih đubriva.

Novalon vodotopiva gnojiva

Prihrana paradajza

– U fenofazi ukorijenjavanja nakon rasađivanja (prvih 15 dana), trebalo bi primjeniti vodotopiva đubriva koja imaju odnos NPK hraniva Novalon 12-48-06.
– U fenofazi od početka cvijetanja do formiranja prvih plodova, trebalo bi primjeniti đubriva koja imaju jednak odnos NPK hraniva Novalon 20-20-20.
– U fazi intenzivnog rasta plodova i otvaranja 5. cvjetne grane, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju skoro jednak odnos N i K, i upola manji sadržaj P (Novalon 19-6-20). Takođe, u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Novalon Ca+ nitrat)
– Od pojave crvenila plodova do početka berbe, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK Novalon 15-05-35
– U fazi intenzivne berbe plodova treba upotrebljavati đubriva sa niskim sadržajem N, a visokim sadržajem K Novalon 0-10-40, i u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca).

Prihrana paprike

– U fenofazi ukorijenjavanja nakon rasađivanja (prvih 15 dana), trebalo bi primeniti vodotopiva đubriva koja imaju odnos NPK hraniva Novalon 12-48-06.
– Nakon ukorijenjavanja do cvijetanja i prvih plodova, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK hraniva Novalon 10-10-40, u ovoj fazi potreban je i bor (B).
– Poslije prve berbe trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK Novalon 15-05-35, u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca).
– U završnoj fazi plodonošenja smanjiti upotrebu P i K.

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco doo

Pročitajte: Kada prskati povrće protiv bolesti: Prije ili poslije kiše?

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI