Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPreporuke za zaštitu biljaka od velikih vrućina

Preporuke za zaštitu biljaka od velikih vrućina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Preporuke za zaštitu biljaka od velikih vrućina u zatvorenom prostoru sastoji se iz par mjera. Jedna od prvih mjera koje treba uraditi je zasjenjivanje prostora, zatim tretiranje biostimulatorima i izbalansirano navodnjavanje.

Preporuke za zaštitu biljaka od velikih vrućina

Zasjenjivanje prostora

Zasjenjivanje prostora se vrši specijalnim sredstvima za zasjenjivanje, krečom ili jupolom i mrežama za zasjenjivanje. Najjednostavniji način zasjenjivanja je krečenjem vanjskog dijela najlona krečom ili jupolom. Kod ovog načina treba biti oprezan o debljini sloja koji nanosimo, a koji je direktno vezan za procent zasjenjivanja. Tako da ne bi trebali nanijeti deblji sloj jer bi procenat zasjene bio daleko veći od dozvoljenog.

Zasjenjivanje specijalnim sredstvima za zasjenu vrši se na isti način kao i krečom i/ili jupolom, samo što kod ovog načina treba precizno nanijeti sloj. Sredstvo radi na principu propuštanje određenih talasnih dužina sjetlosti i na taj način reguliše temperaturu u zatvorenom prostoru, vlažnost, stres biljaka i sprečava opekotine. Najbolji način zasjene je sa mrežom za zasjenu određenog procenta.

Pročitajte: Zasjenjivanje plastenika: Spriječite ožegotine na plodovima povrća

Što se tiče uzgoja biljaka u zatvorenom prostoru procenat zasjene trebao bi da se kreće od 30 do 35 %. Ovaj procenat zasjene odgovara većini gajenih kultura u zatvorenom prostoru. Ovo je jedan od lakših načina jer se mreža lako postavlja i može se skinuti ako imamo period sa manjkom sunčevog svjetla, dok kod predhodna dva načina to je teže uraditi. Isto tako, pravilnom upotrebom i skladištenjem mreže za zasjenjivanje mogu trajati duži niz godina.

Tretiranje biljaka biostimulatorima

Tretiranje biljaka biostimulatorima prevenstveno se odnosi na fertirigaciju i tretiranje preko lista. Sistemom fertirigacije vrši se „prihrana“  biostimulatorima humidnim ili aminokiselinama koji pomažu u rastu i razvoju korjenovog sistema.

Biostimulatorima se stimuliše rast korjena, prvenstveno korijenovih dlačica tako da apsorpcijska moć korjena postraje mnogo veća, a samim tim i održavanje biljke u životu je daleko bolje, jer korijen usvaja mnogo više vode i hranljivih materija iz zemljišta. Biostimulatorima se može vršiti tretiranje preko lista zbog smanjenja stresa biljaka, a u kombinaciji sa fertirigacijom biostimulatorima postiže se maksimalna primjena navedenih sredstava.

Navodnjavanje

Još jedna jako bitna mjera je izbalansirano navodnjavanje posebno u preiodu kada su dnevne i noćne temperatura dosta više u odnosu na prosječne. Tako da, norme i intervale navodnjavanje uvijek treba prilagoditi fazi razvoje biljke.

Od faze do faze povećavaju se potreba biljke za vodom. Navodnjavanje treba obavljati u ranim jutarnjim časovima kada je temteratura u zatvorenom prostoru do 20 sterpeni Celzijusovih. Navodnjavanje bi trebalo da završiti par sati prije početka povećanja temperatura, prije izlaska Sunca, iz razloga da relativna vlažnost vazduha u plasteniku što duže ostane u granicama normale.

Pročitajte: Kap po kap navodnjavanje – Prednosti i nedostaci

Navodnjavanje nikako ne bi trebalo raditi u popodnevnim časovima, jer je temperatura u plasteniku i temperatura samog zemljišta visoka i mogli bi da „skuvamo“ korijen. Da bi tačnije odredili norme i intervale navodnjavanja potrebno bi koristiti tenziometre koji pokazuju procenat vlažnosti u zemljištu.

Najjeftiniji je analogni tenziometar koji pokazuje trenutni procenat vlažnosti zemljišta i na osnovu očitavanje sa tenziometra određujmo interval i normu navodnjavanja. Koristeći navedeni mjerni instrument postižemo efikasnije navodnjavanje, uštedu vode i preciznije doziranje određene količine vode i datom trenutnu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI