Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPrednosti rotacije usjeva i kako to primijeniti u vašoj bašti na zasadima...

Prednosti rotacije usjeva i kako to primijeniti u vašoj bašti na zasadima povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rotacija usjeva je odličan način da zemljište održava zdravim te da se smanjuju štetočine i bolesti u organskom povrću. Otkrijte prednosti rotacije usjeva i kako to primijeniti u vašoj bašti na zasadima povrća.

Gajenje iste vrste na istoj lokaciji iz godine u godinu čini povrće lakšom metom za štetočine i bolesti. Povrće koje je u srodnim biljnim porodicama koristi slične hranjive sastojke i podložno je napadu istih insekata i patogena.

Iako često vidimo velike farme koje uzgajaju iste vrste povrća svake godine radi komercijalne upotrebe, takođe vidimo da se ta polja prskaju hemijskim đubrivom, insekticidom, fungicidom i herbicidima.

Rotacija usjeva uključuje izmjenu lokacije biljnih porodica koje se gaje u bašti svake sezone. Sadnja vrsta iz godine u godinu u različitim oblastima kako bi se izbjeglo iscrpljivanje tla i spriječilo da se štetne i bolesti specifične za usjev razviju tokom sezona.

Pročitajte: Dublja sadnja paradajza – veći rod

Šta je rotacija usjeva?

Rotacija usjeva jednostavno mijenja lokaciju na kojoj se botanički srodne porodice gaje svake godine, tako da ni jedna vrsta neće biti zasađena na istom mjestu. Ovo omogućava zemljištu da se regeneriše i sprečava da štetočine i bolesti da zaraze biljke iz godine u godinu.

Gajenje porodica biljaka u različitim dijelovima bašte iu dužem periodu pomaže da se smanji šteta od štetočina, ograniči razvoj biljnih bolesti i pomaže održavanje plodnosti tla.

Na primjer, paradajz je vrlo podložan biljnoj vaši, virusu mozaika duvana i duvanskom moljcu. Ove bolesti i larve štetočina mogu da prezime u baštenskom zemljištu i napadnu mlade zasade paradajza sljedećeg proljeća ako se posadi na istom mjestu.

Potrebno je oko tri godine da bolesti i štetočine specifične za paradajz izumru. Korišćenjem rotacije usjeva, vrsta koja izvlači iz tla jednu vrstu hranjivih sastojaka, sljedeće vegetacione sezone će biti zamijenjena vrstom povrća koja taj hranjivi sastojak vraća u tlo.

Pročitajte: Zagrtanje krompira za uspješno gajenje i visoke prinose

Prednosti rotacije usjeva

Sadnja usjeva na različitim lokacijama u vrtu pomaže vam da vaše vrtno tlo ostane zdravo. Prekida ciklus postojanja štetočina i bolesti, prirodno podržava obnavljanje hranljivih sastojaka i poboljšava strukturu tla.

Kontrola štetočina

Vrste biljaka koje pripadaju istoj porodici često su podložne sličnim štetočinama. Većina štetočina hrani se vašim biljkama, a zatim pada na tlo da prezimi ili položi jaja. Ako se sljedeće godine biljke gaje na istom mjestu, ove štetočine mogu se ponovo hraniti tom istom vrstom i mogu čak da porastu.

Koriščenje tehnike rotacije usjeva pomoći će u održavanju broja insekata na niskom nivou.

Sprečava bolest

Mnogi organizmi koji izazivaju bolest tj. patogeni napadaju posebne biljne porodice takođe mogu da prezime u zemlji. Ako uzgajate povrće iz iste porodice na istom području bašte iz godine u godinu, ono patogenima omogućava da prežive i da iznova budu izvor zaraze. Vremenom, bolesti se nakupljaju i povećavaju štetu na biljkama.

Premiještanje porodice povrća na drugu lokaciju u vrtu svake sezone prouzrokovaće da mnogi patogeni gladuju i umru.

Obnavlja hranljive sastojke zemljišta

Vrsta povrća koja se gaji u određenoj oblasti u bašti ima direktan uticaj na plodnost tla na tom prostoru. Svaka porodica povrća jedinstvena je po vrsti i količini hranljivih materija koje izvlači iz tla. Sadnja iste porodice biljki iz godine u godinu izvlači iz tla određene hranljive materije. Rotacijom različitih biljnih porodica omogući ćete da hranljivi sastojci nadoknade.

Sve vrste zasada uzimaju nešto od zemlje, ali neke biljke takođe poboljšavaju kvalitet tla. Sadnja specifičnih kultura kao deo rotacije može izmeniti plodnost i strukturu tla.

Grašak, mahunarke, djetelina i dragušac korisni su za povećanje azota u baštenskom tlu i odlični su za upotrebu kao zimski pokrivač usjeva. Kada biljke završe ciklus i pretvore se u tlo, one daju tlu organske materije i hranjive sastojke jer se razgrađuju pomažući mu da se regeneriše.

Rotacija usjeva uravnotežuje gubitak različitih hranljivih sastojaka u tlu i daje im vremena da se obnove.

Pročitajte: Primjeri dobre kombinacije povrtarskih biljaka

Poboljšava strukturu tla

Korijeni biljaka pomažu u poboljšanju strukture tla tako što rastu u tlo dopuštajući vazduhu i vodi da prodru. Ako na jednom mjestu tokom više sezona sadite lisnato zelenilo sa plitkim korijenom, samo će gornji sloj ostati trošan.

Struktura tla može se poboljšati sadnjom rastinja sa plitkim i dubokim korijenom naizmjenično, kao dio procesa rotacije.

Sadnja biljaka sa dubokim korijenom, kao što su kukuruz, šargarepa, daikon, i repa, čini zemlju rastresitom i sprečava sabijanje. Biljke sa dubokim korijenom takođe mogu prikupiti hranjive materije, stavljajući ih na raspolaganje za povrće sa plitkim korijenom sljedeće godine.

Svake godine rotirajte usjeve tako da se povrće iz iste porodice tri godine ne uzgaja na istom mjestu. Ovo će dati dovoljno vremena da patogeni tla i jaja štetočina specifičnih za biljku izumiru, a baštensko tlo dovoljno ozdravi za održavanje zasađenih kultura.

Kako planirati rotaciju usjeva u maloj bašti

Svake godine napravite mapu za sadnju u bašti na kojoj ćete vidjeti gdje je sve posađeno.

Skiciranje baštenskog plana na papiru ili računaru takođe omogućava evidenciju o tome šta se nalazilo na svakom mjestu iz godine u godinu. Na taj način neće morati da pamtite ili slučajno posaditi nešto u istoj porodici povrća na istoj lokaciji u roku od tri godine.

Kako poedijeliti baštenske leje

Predlog je da se usredsredite na šest porodica biljaka u svrhu planiranja rotacije usjeva:

  • Porodica Alliaceae: Uključuje lukovice, kao što su vlašac, bijeli luk, praziluk, crni luk.
  • Porodica Amaranthaceae: lisnato zeleno povrće, uključuje rukolu, cveklu, kelj, zelenu salatu, slačicu, spanać, blitvu i potočarku.
  • Porodica brassicaceae: uključuje krstasto povrće kao što su brokoli, kineski kupus, prokelj, kupus, karfiol, raštan, kelerabu, rotkvice i repu.
  • Porodica cucurbitaceae: Porodica tikava uključuje krastavce, dinje, bundeve, tikvice i lubenicu.
  • Porodica Fabaceae: obuhvata sve mahunarke, uključujući grašak, kikiriki, slanutak, grašak šećerac, pasulj, soju, sočivo, piskavicu, lucerku i djetelinu.
  • Porodica Solanaceae: Uključuje čilije, patlidžane, papriku, krompir i paradajz.

Biljke u svakoj porodici možete grupisati zajedno i saditi u istoj leji, tako da ćete ih sljedeće godine lako premjestiti ih kao grupu na drugu leju.

Ostalo povrće, poput kukuruza, šargarepe i bilja, zasadite tamo gdje ima mjesta, ali pokušajte da ih dvije godine za redom ne zasadim na istom mjestu.

Pročitajte: Fitosanitarne mjere u povrtarstvu koje sprječavaju pojavu bolesti i štetočina

Ako nemate leje, lako možete rotirati usjeve pomerajući sve zasade tri reda ili tri metra u bašti. Ovo će obezbijediti dovoljno udaljenosti da spriječi migracije patogena i štetočine na svoje omiljene baštenske biljke.

Rotacija usjeva je odličan način za održavanje zdravog tla pri gajenju organskog povrća. Promjenom mesta gdje se posije određena vrsta povrća svake godine čini baštensko tlo zdravijim, plodnijim, manje sklonim napadima štetočina i bolesti i smanjuje potrebu za korišćenjem hemikalija u bašti.

Dobro planiranje je ključno za uspješan povrtnjak

Bez obzira jeste li novi u gajenju vlastite hrane ili već godinama imate povrtnjak, određen stepen planiranja je neophodan svake godine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI