Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPrednosti mediteranske prehrane i maslinovog ulja u menopauzi

Prednosti mediteranske prehrane i maslinovog ulja u menopauzi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savremena naučna literatura navodi Mediteransku prehranu kao optimalnu za razdoblje koje neposredno prethodi menopauzi i razdoblje nakon menopauze kod žena.

Poznato je da je ovaj model prehrane prepoznat od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao „zlatni standard“ prehrane, što je od posebne važnosti u sprječavanju simptoma starenja i bolesti koje se javljaju kao posljedica procesa starenja.

Mediteransku prehranu, osim maslinovog ulja kao glavnog izvora masnoće, karakteriše visok unos namirnica biljnog porijekla – voća i povrća. Voće i povrće je izvrstan izvor vitamina C koji se nalazi u visokim koncentracijama u sirovim namirnicama poput plodova citrusa, zelene salate, svježe cvekle, plodovima kivija.

Vitamin C djeluje kao najsnažniji prirodni antioksidans koji se posebno distribuiše u organizmu u one organe koji imaju najveću metaboličku aktivnost te su najviše podložni štetnom djelovanju slobodnih radikala (mozak, bubrezi, pluća, slezena, jetra).

Vitamin E je takođe vrlo snažan prirodni antioksidans, koji se nalazi akumuliran u masnom tkivu te u membranama svih stanica i staničnih organela. Njegovi izvrsni izvori su biljna ulja (nalazi se i u maslinovom ulju), sjemenke žitarica, orašasto voće.

Biološki aktivan spoj β-karoten, je žuto-narančasti biljni pigment, koji u organizmu djeluje kao prekursor vitamina A. On je takođe snažan antioksidans i potreban je organizmu u starijoj životnoj dobi. Njegovi izvori su obojeno voće povrće (paprika, mrkva, lubenica, rajčica…), zeleno lisnato povrće.

Mineral selen takođe je važan za zdravlje čovjeka jer i on djeluje u sastavu antioksidacijskih enzima u organizmu. Izvori selena su riba, meso, iznutrice i gljive. U periodu menopauze i uopšteno u prehrani osoba starije životne dobi, važan mineral je i cink čiji su dobri izvori grahorice i iznutrice.

Izvor: maslinar.com

PROČITAJTE:

Ljekovita svojstva kraljice cvijeća

8 čudesnih dobrobiti krastavca

Evo zašto bi i kako trebalo jesti šumske jagode

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI