Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPravilno skladištenje luka - Održite kvalitet lukovica

Pravilno skladištenje luka – Održite kvalitet lukovica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravilno skladištenje luka obezbjeđuje održavanje kvaliteta lukovica i duži rok čuvanja. Luk se, po pravilu, gaji kako za proljećnu upotrebu kao mladi luk, kao i neko drugo povrće u bašti, tako i za duže skladištenje.

Pravilno skladištenje luka je važno pitanje, jer bi trebalo da ostane netaknut cijele zime, a da pri tom zadrži odličan ukus i korisna svojstva. Pravilno skladištenje luka ne uključuje samo temperaturna pitanja, već i proces njegove pripreme za skladištenje, koji započinje mnogo prije berbe, čak i u toku vegetacije. O pravilnom skladištenju piše Dragomir Radić, savetodavac u PSSS Smederevo.

Pročitajte: Skladištenje i preventivne mjere u suzbijanju truleži glavica crnog luka

Pravilno skladištenje luka

Nema mnogo faktora koji utiču na dužinu skladištenja luka, ali svaki od njih ima svoj doprinos:

  • Sorta luka ima najveći uticaj na dužinu skladištenja
  • Stepen zrelosti lukovice
  • Pripremna faza za skladištenje
  • Uslovi skladištenja.

Sortiment

Kasne i ljute sorte se najbolje čuvaju, ukazuje Radić. One po pravilu imaju više suve materije i šećera, sa nekoliko debelih ovojnih listova koji ne pucaju i sa vrlo tankim „vratom“. Čak i ako dođe do smrzavanja, njihove glavice nemaju nikakva oštećenja poslije odmrzavanja. Uslovi proizvodnje imaju veoma važan uticaj na dužinu čuvanja. Obilne padavine ili zalivanje, zatim pretjerano đubrenje azotnim đubrivima, povećavaju sadržaj vode na štetu suve materije u glavici, pa takav luk ima upotrebnu vrednost najviše mjesec dana. Usjev gajen iz arpadžika daje krupnije glavice sa manje suve materije nego usjev iz direktne sjetve.

Pročitajte: Trulež luka – Bolest koja napada luk u skladištu

Vađenje luka treba obaviti kada je potpuno zreo. Samo potpuno zrele glavice, čije je fizičko stanje u fazi mirovanja, mogu ležati koliko god je potrebno, pod određenim mikroklimatskim uslovima. Trenutak potpunog sazrijevanja zavisi od mnogo faktora – to nisu samo vremenski uslovi, region gajenja, već i sortna osobina.

Ovaj trenutak može se odrediti i vizuelno – glavice postaju tvrđe, veće, a „vrat“ glavice postaje tanak i isušuje se. Za sakupljanje treba sačekati lijep sunčan dan. Takođe je važno obratiti pažnju na sam postupak prikupljanja. Ne preporučuje se čupanje glavica iz zemlje jer može doći do kidanja, kao ni udaranje jedne o drugu posle izbacivanja na površinu. Sve ovo može oštetiti ovojne listove, što će negativno uticati na čuvanje. Takođe, izvađene glavice ne smiju dugo ostati na vrelom ljetnjem suncu, jer mogu da dobiju ožegotine i zelenu boju, a kasnije se kvare.

Pročitajte: Šta će se desiti ako se zreo crni luk ne izvadi iz zemlje?

Pravilno sušenje lukovica je važna tačka koja garantuje dugoročno i sigurno skladištenje. Samo dobro osušene i provjetrene glavice mogu preživjeti do proljeća. Poslije vađenja, luk se mora osušiti, najbolje na promaji u hladovini. Neophodno je složiti luk u tankom sloju, da ne bi došlo do samozapaljenja i kvarenja. Sloj ne smije biti deblji od 30 cm.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI