Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteTermička sterilizacija tla u plastenicima/staklenicima

Termička sterilizacija tla u plastenicima/staklenicima

Termička sterilizacija koristi zagrijavanje na visoku temperaturu koja ubija sve organizme, pa i štetočinje u tlu.

Prednost te mjere jest u sveobuhvatnoj učinkovitosti i u tome što se odmah nakon provedbe može obaviti sjetva ili sadnja povrća. Međutim i najmanja greška pri provedbi (nepotpuno zahvaćanje površine, nedovoljna temperatura ili ekspozicija) može čitav postupak učiniti uzaludnim, čak i štetnim, jer se preživjeli organizmi u tretiranom tlu brže razvijaju. Nedostatak je i u oslobađanju nekih oblika azota koji mogu oštetiti npr. salatu.

Što je tlo manje vlažno brže, se zagrije i tako se štedi energija. Zbog uštede energije, a osobito zato što je ljeti staklenik/plastenik prazan, postupak se provodi za najtoplijega godišnjeg doba.

Za postizavanje pune učinkovitosti sterilizacije potrebno je tlo zagrijati na 95 °C i na toj temperaturi ostaviti 5 minuta.

Obično se tlo zagrijava vodenom parom iako postoje i drugi načini koji se malo koriste. Mala količina zemlje može se sterilizirati u peći ako se rasprostre na gustu mrežu smještenu iznad kotla s vodom. Ovaj se način koristi za sterilizaciju tla za proizvodnju rasada u manjim objektima.

Za veće površine koriste se metode kojima se ne pokreće zemlja, nego se u zemlju uvodi pregrijana vodena para različitim napravama, npr. prošupljenim branama utisnutim u tlo. Moguće je paru uvoditi ispod folije kojoj su stranice ukopane u zemlju. Tlo treba zagrijati na potrebnu temperaturu po mogućnosti do 40 cm dubine, a najmanje do 30 cm dubine. Potrebno je stalno nadzirati temperaturu koja se postiže, te na 95 °C ostaviti tlo najmanje pet minuta.

Za postizavanje punog učinka parnog kotla potrebno je strogo pridržavati se svih uputa o rukovanju i održavanju, a naročito o korištenju vode omekšane posebnim postupkom.

Primjeri planiranja učinka i kapaciteta parnog kotla:

  1. Para se uvodi u tlo izmjenično s pomoću dvije prošupljene brane, svaka površine od 1,5 m². Potrebna temperatura od 95 °C postiže se za 14 minuta. Znači da je u jednom satu može sterilizirati 4,5 m² (14 + 5 minuta ekspozicija + 1 minuta za premještanje dovoda). Parni kotao treba imati kapacitet oko 250 kg pare/sat.
  2. Para se uvodi pod foliju površine 50 m². Temperatura od 95 °C postiže se za 230 minuta. Budući da se za to vrijeme pripremi i druga folija, pod koju se nakon ekspozicije od 5-10 minuta pod prvom folijom, premješta dovod pare bez gubitka vremena, površina od 50 m² sterilizira se za 4 sata (12,5 mVsat). Potrebni kapacitet parnog kotla jest oko 650 kg/sat.

Izvor: agrosavjet

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

sadnja šljive

Kada je pravo vrijeme za SADNJU ŠLJIVE i kako se ona...

U našoj  zemlji nalazimo šljive na veoma različitom zemljištu i geološkom supstratu. Klima je presudna za uspješnu kulturu šljiva. Gdje postoje povoljni klimatski uslovi...