Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetPratite ova uputsva i imaćete zelen i bujan travnjak tokom cijelog ljeta!

Pratite ova uputsva i imaćete zelen i bujan travnjak tokom cijelog ljeta!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Želite bujan i zelen travnjak? Pratite ova upustva i želja će vam se ostvariti uz malo truda.

1. Jutarnje zalivanje

Između 4 i 10 sati ujutru je najbolji termin za zalivanje bašte zato što je vazduh hladniji i obično tada nema jakog vetra. Kako se podne primiče, voda isparava previše brzo, dok u večernjim satima, voda može da se zadrži na travi što dalje može uzrokovati mnoštvo bolesti. Najveći problem može predstavljati razvoj gljivica, kojima savršeno odgovara vlažan teren tokom noći. Pored prekratkog košenja trave, zalijevanje noću je najgora stvar koju možete da uradite svom travnjaku.

2. Dobro nakvasite zemlju

Veoma je važno da dobro navlažite zemljište oko 15 cm, koliko predstavlja dubina zdravog korijenovog sistema. Kako biste provjerili koliko je vlage vaš travnjak poprimio, provjerite zemljište na svakih 15 minuta zalijevanja. Najbolji način da testirate vlažnost zemlje jeste da na nekom mjestu gdje se “ožiljak” neće videti napravite vertikalni rez ašovom i proverite koliko je vremena potrebno da voda da napravi svoj put u zemlji, a zatim koliko se ta voda zadržava svaki put kada uključite crijevo. Imajte u vidu da svako ima drugačije zemljište.

3. Upotrebite pulsirajuće prskalice umjesto oscilirajućih

Uložite novac za izgradnju prskalice u vašem travnjaku jer ona predstavlja najbolji sistem za zalivanje trave. Ovo je najefikasniji sistem zalijevanja i isplatiće vam se na duge staze. Ako planirate da živite na toj lokaciji više godina, ova vrsta prskalice je dobra investicija.

Za vlasnike kuća koji nemaju sistem za navodnjavanje i ne žele da investiraju u takav sistem, pulsirajuća prskalica zakačena na baštensko crijevo je najbolji izbor za zalijevanje travnjaka. Prskalica izbacuje vodu horizontalno i velikom brzinom tako da se kapljice ne mogu raspršiti na vjetru.

4. Zalivajte travnjak najviše dva puta nedeljno

Ako je vaše zemljište pretežno glineno, zalijevajte ga jednom nedeljno. U slučaju da je pješčano, zalivajte ga na svaka tri dana otprilike. Najvća greška je što mnogi ljudi iz velike želje da imaju prelijep travnjak, zalijevaju ga pretjeranim količinama vode koje mu sigurno neće prijati.

Preveliko zalivanje može dovesti do nastanka i razvoja gljivica i plitkog, nejakog sistema korijena. Umjesto toga, zalijevajte travnjak malim količinama vode koja će podstaći korijen da raste dublje. Najbolji savjet: dobro zalijte travnjak da voda dopre što dublje u zemlju, a onda ga zalivajte ređe.

PROČITAJTE:

10 zlatnih pravila zalijevanja

Pospite travnjak ŠEĆEROM i imaćete TRAVU kao na stadionu!

Farbanje travnjaka u zelenu boju!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI