10 zlatnih pravila zalijevanja

Da biste spriječili viješanje biljaka ljeti, potrebna im je veća količina vode. Ali koliko ili koliko često je potrebno zalijevati? I da li je bolje zalijevati odozogo ili ispod? Nastavite čitati i naći ćete neke pametne i korisne činjenice za zalijevanje vaših biljaka.

Pravilo br. 1: Držati ravnomjernu vlažnost

Većina biljaka zavisi o ravnomjernoj vlagi. Međutim, blago isušivanje prije zalijevanja potiče rast korijena biljaka.

Pravilo br. 2: Zalijevajte rijetko ali temeljito

U cvjetnim gredicama obično je dovoljno 1-2 zalijevanja sedmično: bolje zalijevati rijetko ali sa puno vode nego često s manje vode.

Pravilo br. 3: Zalijevajte kasno naveče ili rano ujutro

Kada zalijevata hladnije tlo u večernjim ili noćnim satima, isparava manje vode nego na vrućem tlu tokom dana. I biljke se mogu dovoljno opskrbiti vodom prije vrućine sljedećeg dana.

Pravilo br. 4: Neka lišće bude suvo

Mokro lišće lako može postati bolesno lišće. Mokro zadržavanje lišća preko noći uzrokuje gljivične bolesti. Tokom dana na suncu mokro lišće razvije male opekline (zaostale kapljice vode na biljci djeluju poput leće).

Pravilo br. 5: Paziti na odgovarajuću količinu vode

Zalijevanje prema potrebama znači da voda mora doprijeti do korijenja. Premala količina vode često vlaži samo gornje centimetre tla – ili ih čak uopšte ne dosegne, npr. kad postoji sloj malčiranja na tlu i premalo navodnjavanja. Zalijevanje prema potrebama također znači da je bilje posebno zavisno o ravnomjernoj vlažnosti tla u vrijeme kad su njihovi usjevi zreli prije berbe (primjeri: formiranje korijenja ili gomolja [mrkva, krumpir], lišća [bosiljak, poljska salata], glave [cvjetača, zelena salata], ljuske [grah] ili plodovi [rajčice, voće]).

Pravilo br. 6: Veće količine vode razdijeliti u dijelove

Vodi je potreban trenutak da procuri u zemlju. Prije nego što dragocjena voda u gredicama teče neiskorištena, bolje postepeno zalijevati u dijelovima.

Pravilo br. 7: Precizno ali dobro raspoređeno zalijevanje

Ukoliko uvijek zalijevate samo jednu tačku korijena to dovodi do jednostranog rasta korijena i time siromašnijeg prijenosa hranljivih tvari u tlu. Stoga, uvijek distribuirajte vodu oko biljke i cijelom području navodnjavanja.

 Pravilo br. 8: Navodnjavanje uz uštedu vode

Zalijevajte onoliko koliko je potrebno i što manje moguće. To je pojednostavljeno s automatskim sistemom navodnjavanja s senzorom vlažnosti tla – u gredicama, na balkonu i na travnjaku.

Pravilo br. 9: Izbjegavajte sakupljanje vode na tlu

Sakupljanje vode potiskuje disanje korijenja iz tla – ćelije korijenja mogu se utopiti bez kisika.

Pravilo br. 10: Koristite kvalitetnu zemlju, bogatu glinom

Tlo bogato mineralima gline ima bolja ekspandirajuća svojstva i stoga pruža bolju i ravnomjerniju vodooskrbu biljaka. U vlažna ljeta, kao i zimi, osigurajte odvod vode kako biste spriječili njeno sakupljanje.

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas