Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPradajz, paprika, tikvice....Povrće koje možete uzgajati u kantama: EVO I KAKO

Pradajz, paprika, tikvice….Povrće koje možete uzgajati u kantama: EVO I KAKO

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Velik je izbor povrća i drugog bilja koje se može uzgajati na ovaj način. Prvo na što morate paziti je veličina biljke u njenoj punoj veličini

Uzgoj povrća u kantama ima više prednosti. Lakše ćete kontrolirati navodnjavanje, čak postaviti sistem kap po kap, prihranu, ali i korove. Možete nadzirati i rasvjetu, odnosno pomicati kantu ovisno o tome treba li biljkama više ili manje svjetla. Također, prijeti li mraz, možete ih premjestiti u zatvoreni prostor. Praktično je jer ih možete držati blizu kući i biljke brati svježe, po potrebi.

Na šta paziti?

Ono na šta morate paziti je veličina biljke u njenoj punoj veličini. Tako će visoke sorte paradajza trebati podršku, ali i mjesta za svoj korijenski sistem. Salata u glavicama ne treba nužno dubinu kante, ali treba prostora za razvoj glavice. Korjenasto bilje poput mrkve, cvekle i sl. trebaju i dubinu i prostor za razvoj.

Možete ih posijati direktno u kante pa onda prorijediti prema potrebi ili ih posaditi kao presadnice.

Važno je da kanta ima dobru drenažu što znači da trebate izbušiti rupe, i to više manjih, kako bi višak vode mogao otjecati. Možete ih postaviti na palete, poput ovih na naslovnoj fotografiji. U slučaju da ćete ih unositi u zatvoren prostor, tada koristite dvije kante. Gornja će sadržavati supstrat i biljke, a u donju će otjecati voda. Između možete postaviti kamenčiće, ciglice i slične predmete koji će upiti i zadržati vlagu.

Pročitajte: Prilikom uzgoja povrća na balkonu obratite pažnju na ove stvari

Koristite supstrat za uzgoj povrća. Možete ga izmiješati na primjer sa zemljom od krtičnjaka. Sama kompostna zemlja nije dobra, nju možete koristiti kao dodatak.

Šta uzgajati u kantama?

U kanti možete uzgajati sljedeće biljke:

1. Paradajz odlično uspijeva na ovaj način, ali pazite na sortu. Ako je visoka, trebat će podršku. U jednoj kanti posadite najviše dvije biljke, a uz nju posijte bosiljak ili dragoljub.

2. Paprika treba dosta vode i hranjiva. Kao i kod paradajza, po jednoj kanti uzgajajte najviše dvije biljke.

3. Kod tikvica birajte sorte koje oblikuju grm, odnosno nemaju lozu. Na jednu kantu najviše posijte/posadite dvije biljke.

4. Krastavci razvijaju lozu pa im osigurajte podršku. Tri biljke na jednu kantu su maksimum. S njima se i u zemlji, a i u tanjiru dobro slaže kopar.

5. Lisnato bilje poput blitve, salate, raštike i sl. također se može uzjati na ovaj način, ali pazite da imaju dovoljno mjesta za razvoj. Razrjeđujte ih, a mlade listove koristite za salatu ili smoothie.

6. Korjenasto povrće kao što su mrkva, peršun, rotkva, cvekla i sl. trebaju prostora i u dubinu i širinu. Ako ih posijete pregusto, razrijedite ih na vrijeme.

7. Luk, bilo crveni ili bijeli odličan je za ovaj uzgoj ako ga mislite brati mlade. Za lukovice trebaju mjesta u širinu.

8. Krompir posađen u kantu može se vaditi po potrebi. Dakle, kada biljka ocvate, možete vaditi veće gomolje, a male ostaviti da se dalje razvijaju.

9. Začinsko bilje je odličan izbor. Grmoliko poput ruzmarina i kadulje, trebat će dosta prostora što možete regulirati redovitim orezivanjem. U jednoj kanti možete uzgajati više vrsta i kombinirati ih po obliku biljke pa su tako dobra kombinacija majčina dušica, origano, vlasac, bosiljak i kadulja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI