Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoPovećajte prinos POVRĆA za 40% uz tajnu organskog đubriva - KOKOŠIJI STAJNJAK!

Povećajte prinos POVRĆA za 40% uz tajnu organskog đubriva – KOKOŠIJI STAJNJAK!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Korištenje kokošijeg stajnjaka u povrtarstvu i baštovanstvu ima mnoge prednosti. Ovo organsko đubrivo je odlično za zemljište, pružajući dugotrajno djelovanje do četiri godine. Kokošiji stajnjak sadrži velike količine azota, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, mangana i gvožđa, a svi ovi elementi su od vitalnog značaja za zdrav rast i razvoj biljaka.

Kokošiji stajnjak se lako apsorbuje u biljke, što poboljšava proces fotosinteze i omogućava biljkama da se brže razvijaju i sazrijevaju. Pravilna primjena kokošijeg stajnjaka može povećati prinos biljaka i do 40%. Đubrenje kokošijim stajnjakom također poboljšava kvalitet tla, ne stvarajući visoke koncentracije soli kao mineralna đubriva. Korištenje ovog đubriva također pomaže biljkama da se lakše bore protiv bolesti i štetočina, što je ključno za zdrav rast i razvoj.

Pročitajte: Kako da pripremite kokošiji stajnjak za prihranu biljaka

Paletirani kokošiji stajnjak sve više postaje popularan zbog svoje praktičnosti. On ne stvara neugodan miris i lako se koristi u različitim vremenskim uslovima. Preporučuje se korištenje od 100 do 300 grama po kvadratnom metru, a fermentacija traje oko dvije nedjelje. Nakon fermentacije, potrebno je zalijevati biljke kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj.

Korištenje kokošijeg stajnjaka za đubrenje različitih biljnih usjeva i povrća može pomoći da se poveća kvaliteta proizvoda i poveća ukupni prinos. Ovaj prirodni izvor hranjivih tvari pruža brojne koristi za biljke i zemljište, čineći ga vrijednim alatom za sve vrste baštovana i poljoprivrednika koji traže prirodan način za poboljšanje proizvodnje.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI