Petak, 2 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako spriječiti napad šljivine ose - Savjeti stručnjaka za zaštitu bilja

Kako spriječiti napad šljivine ose – Savjeti stručnjaka za zaštitu bilja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crna šljivina osa Hoplocampa minuta i žuta šljivina osa Hoplocampa flava su dva najvažnija štetnika šljive u Evropi. Ove osice su vrlo slične po izgledu i načinu života, te se obično razlikuju po boji. Šljivina osa Hoplocampa minuta ima tamno smeđe tijelo sa svijetlim trbuščićem, dok šljivina osa Hoplocampa flava ima svijetlo smeđe tijelo sa žutim trbuščićem.

Šljivina osa nastanjuje se u tlu, u blizini voćaka, te izlazi iz zemlje u proljeće kada počinje cvjetanje voćaka. Ženke ove osice koriste svoj ovipositor da polože jaja u nedozrele plodove šljiva. U unutrašnjosti ploda, larve se razvijaju i hrane mesom ploda, što uzrokuje njegovo truljenje i opadanje prije nego što dozrije.

Razvoj šljivine ose od jaja do odrasle jedinke traje oko tri do četiri nedelje, ovisno o temperaturi. Ova osa može imati jednu do tri generacije godišnje, a štete koje uzrokuje mogu biti vrlo velike, posebno u slučajevima velike populacije štetnika.

Postoje različite metode za suzbijanje šljivine ose, uključujući biološke i hemijske mjere. Biološke mjere uključuju upotrebu prirodnih neprijatelja štetnika, poput različitih vrsta insekata i grinja koji se hrane šljivinom osom. Međutim, ove metode obično nisu dovoljno učinkovite u slučaju velike populacije štetnika.

Hemijske mjere za suzbijanje šljivine ose uključuju primjenu insekticida koji su registrovani za suzbijanje ove štetočine. Međutim, treba obratiti pažnju na sigurnu primjenu instekticida i pošotvanje odgovarajućih doza kako bi se izbjegle moguće štetne posljedice po okoliš i zdravlje ljudi.

Vrijeme suzbijanja šljivine ose zavisi od razvojne faze štetočine i različitim metodama zaštite. Suzbijanje je komplikovano jer dolazi sa problemima, budući da se štetno dejstvo šljivine ose ispoljava tokom cvjetanja, kada je inače zabranjena upotreba insekticida zbog aktivnosti polinatora. Stoga su hemijski tretmani preporučljivi tek od perioda precvjetavanja zasada.  U slučaju velike populacije štetnika, mogu se provoditi dodatne primjene pesticida u kasnijim razdobljima, u skladu s preporukama stručnjaka za zaštitu bilja. Hemijsko suzbijanje se izvodi samo protiv larvi, jer bi se suzbijanjem imaga uništile i pčele, koje u to vrijeme obilno posjećuju cvjetove. Larve su najosjetljivije neposredno po piljenju, pa se najbolji rezultati postižu tretiranjem pred piljenje ili u vrijeme primarnog napada, odnosno kad se jedan dio larvi već ubuši u plodove. Dovoljno je samo jedno tretiranje, ako se obavi u pravo vrijeme (pri kraju cvetanja šljive).

Pročitajte: Šljivina štitasta vaš – Simptomi i suzbijanje

Uz primjenu hemijskih i bioloških mjera, važno je provoditi i preventivne mjere kako bi se smanjila populacija šljivine ose. To uključuje redovno košenje trave ispod stabala voćaka, što smanjuje mogućnost preživljavanja larvi u tlu, te uklanjanje napadnutih plodova i njihovo uništavanje.

Također je važno pratiti populaciju šljivine ose i provoditi mjere suzbijanja u skladu s preporukama stručnjaka za zaštitu bilja. To uključuje praćenje brojnosti štetnika uz pomoć feromonskih klopki te donošenje odluka o primjeni mjera suzbijanja u skladu s utvrđenom pragom štetnosti.

Ukratko, šljivina osa Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava predstavljaju važne štetnike šljive u Evropi, a štete koje uzrokuju mogu biti značajne. Postoje različite metode za suzbijanje ovih štetnika, uključujući kemijske i biološke mjere, ali važno je provoditi i preventivne mjere i pratiti populaciju štetnika kako bi se pravovremeno djelovalo u skladu s preporukama stručnjaka za zaštitu bilja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI