Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPosijte blitvu u septembru ukoliko želite da je jedete na jesen ili...

Posijte blitvu u septembru ukoliko želite da je jedete na jesen ili zimu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Blitva – Još jedno zeleno povrće koje se gaji zbog svojih zdravih i ukusnih listova. U ishrani se najčešće upotrebljava kuvana ili dinstana. U pitanju je dvogodišnja biljka koja se uzgaja direktno iz sjemena. Vrijeme sjetve se tempira u zavisnosti od toga kada želimo da pristigne na berbu. Ukoliko hoćemo da to bude na jesen ili zimu, sjetva treba da se završi krajem avgusta ili početkom septembra. Ono po čemu je blitva prepoznatljiva jeste činjenica da spada u grupu rijetkih kultura koje su tolerantne na slanu vodu.

Kada je u pitanju izbor zemljišta, najbolje je izabrati duboka strukturna zemljišta rN vrednosti od 6 do 8. Zemljište treba da je vodopropustivo. Blitva podnosi i blago zaslanjena zemljišta. Prije sjetve je potrebna duboka obrada zemljišta na dubinu od 30 do 40 centimetara, blitva ima dubok korijen te može da crpi vodu iz dubljih slojeva tla. Treba je pođubriti i organskim đubrivima, a u tu svrhu može se upotrebiti kompost. Takođe, neophodna je predsjetvena priprema koja obezbjeđuje jednoličnu dubinu sjetve. Dubina sjetve treba da iznosi od 1,5 do 2 centimetra. Razmak između redova treba da iznosi 40 centimetara, a razmak između biljaka 20 cm.

Važno je pridržavati se osnovnih pravila prilikom sjetve ove biljke. Prvo i osnovno pravilo je obijezbediti kvalitetno, deklarisano sjeme koje će, pored optimalnih uslova uzgoja, doneti visoke i očekivane prinose. Drugo pravilo je izbegavanje monokulture. Naime, blitva na isto mjesto može doći tek nakon „pauze“ od najmanje tri godine, a u tom vremenskom intervalu se na zemljištu ne smije gajiti nijedna kultura iz roda Beta.

Treće pravilo glasi da blitvu ne treba sijati pored kultura iz iste porodice. Preporuka je da se blitva gaji uz kupusnjače, crveni luk, zelenu salatu, pasulj (sve vrste osim trešnjevca) ili začinsko bilje (žalfija, majčina dušica, mirođija, nana), koje pomaže u odbijanju štetnih insekata, odnosno, u privlačenju korisnih. Blitva se može gajiti u plodoredu s kulturama đubrenim organskim đubrivima. Takođe je važno obratiti pažnju na lokaciju – blitvi odgovara sunčana i polusjenovita pozicija u bašti.

Najmanja temperatura koja je neophodna za klijanje sjemena iznosi 5 stepeni, dok je najbolja od 14 do 24 stepena. Važno je napomenuti da mlada i u cjelosti razvijena biljka može pregurati blage mrazeve. Prilikom daljeg gajenja morate biti sigurni da vaše biljke dobijaju dovoljnu količinu vode, naročito ako područje na kojem je gajite karakterišu slabe padavine. Neophodno je 4 do 6 navodnjavanja prilikom gajenja, kako bi se dobili zadovoljavajući prinosi. Iako ova biljka pokazuje dobru otpornost na sušu, najbolje bi bilo da joj tokom sušnih perioda obezbijedite 9 do 13 litara vode sedmično.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI