Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPosij u septembru, jedi već u oktobru - brzorastuće povrće

Posij u septembru, jedi već u oktobru – brzorastuće povrće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brzo će zima, pa će nam uskoro biti potrebni i vitamini i minerali koji će nas čuvati od virusa, bakterija. Već sada razmišljate o tome koje povrće posijati i posaditi, a da bi ga mogli konzumirati već za 30-ak dana. Taman pred nadolazeću, hladnu zimu!

Ljeto tako brzo prođe i odnese sa sobom svoje šarene plodove. Istina, paradajz, paprika i tikvice mogu se brati još u septembru. Tu su i slatke tikve koje ćemo jesti cijelu zimu pa i mahune, tamo do prvih mrazeva. Ali, sad već pomalo nedostaje salate i zelenog povrća da opskrbimo organizam vitaminima i mineralima za nadolazeću zimu. Pa kao što se drva za zimu nabavljaju u rano ljeto, tako i organizam već sada treba opskrbiti svime potrebnim što će nas držati zdravima i vitalnima zimi, tamo do proljeća.

Zato ovaj mjesec možete posijati i posaditi povrće koje će zbog topline zemlje, dovoljno vlage i još uvijek dugog razdoblja sunčeve svjetlosti, brzo rasti i napredovati.

Zato u rujnu nemojte propustiti posijati rotkvicu, špinat, švicarsku blitvu (blitva s roza i(li) žutom stapkom), matovilac, grbicu, rikolu, zimsku salatu, kelj te posaditi luk – bijeli, srebrenac ili kozjak, rasadu zimske salate i ozimog kelja.

Špinat, bolje rečeno, baby špinat, dakle mali listovi za salatu, bit će spremni za konzumaciju za 30 dana nakon što ste ih posijali. Pri branju ga nemojte čupati nego listove režite, a korijenčići koji ostanu, u proljeće će dati novi rod. Sijte ga u redove, ili ovlaš po gredici, na dubini od 2,5 cm.  Isto je i sa blitvom koja va se možda već i sama osjemenila u bašči. Pustite ju neka raste i berite mlade listove.

Jesenja sjetva spanaća

Špinat se dobro slaže sa rotkvicom, koja je za čas vani. Male crvene glavice će vas oraspoložiti već za 5 od 6 tjedana. Ne voli vruće vrijeme pa ako je još uvijek pretoplo, i ako prognostičari najavljuju duže razdoblje toplih dana, možete pričekati sa sjetvom. Prije nego ih posijete, prearšovite i dobro razrahlite zemlju. Rotkvica se najčešće sije u redove, na dubini od 1,5 cm.

Kelj, pogotovo uskolisni kelj bit će vani za 30-ak dana kada ga možete brati i pripremati na lešo. Posebno će biti ukusan kada ga “ofuri” prvi mraz.

Salate kao što su matovilacrikolazimska salataradič, a posebno grbica, također brzo niknu. Bilo koju od njih možete brati dok su listovi još mladi, dugi tek 5 cm. Škarama odrežite listove i pustite ih da rastu dalje. Dobar susjed im je luk. Grbica ili kres salata je spremna za konzumiranje nakon 30 dana, a ako ju posijete u posudicu, na prozorskoj dasci, možete ju konzumirati i ranije, i to skupa s klicom.

Bijeli lukluk srebrenac ili luk kozjak također možete posaditi već sada. Njegova pera za mjesec dana neće bit tako velika i snažna kao što će biti u rano proljeće, ali dobro će poslužiti kao izvrstan izvor vitamina i minerala.

Dakle, uživajte u septembru što više možete. Na suncu, s rukama u zemlji, a nakon nekoliko tjedana uživajte u plodovima svoga rada!

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJ:

Kako i kojim đubrivom prihraniti voćnjak u jesen!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI