Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaPorodica Dabić iz Trebinja jedina proizvodi hercegovački crveni eliksir zdravlja

Porodica Dabić iz Trebinja jedina proizvodi hercegovački crveni eliksir zdravlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za nar se kaže da je krunisani kralj voća. Postoje teorije da je zapravo nar biblijsko voće, a ne jabuka. Poznat je prije svega po svom ljekovitom dejstvu. Sok od nara obiluje antioksidansima, vitaminima C, K, A, E i folnom kiselinom i njegove koristi su višestruke. Još kada se ovaj napitak dobije hladnim cijeđenjem zrna, bez cijeđenja kore, sok je kvalitetniji.
Porodica Dabić iz Trebinja, koja ima plantaže nara u selu Željuša kod Mostara, kraju poznatom po naru i divljem naru, upravo na ovakav način proizvodi sok pod brendom Hercegovac.
– Mi smo jedini koji proizvode sokove na taj način. Uobičajenim načinom cijeđenja uz pomoć presa cijedi se kora koja obiluje taninima i drugim materijama, pa se tako dobije veća količina soka, ali je on gorkog i oporog ukusa – objašnjava za eKapiju Vladimir Dabić.
S obzirom na to da se nar nalazi svuda na imanju porodice Dabić i da su prinosi godinama prevazilazili lične potrebe, došli su na ideju da i druge ljude upoznaju sa ovim “zdravljem u flaši”.
– Trenutno proizvodimo hladno cijeđene sokove, odnosno matični sok od nara, matični sok od divljeg nara, sirup od divljeg nara, džem od divljeg nara i čaj od kore ploda divljeg nara. U početku, kada smo izašli na tržište, proizvodili smo oko 400 litara, a sada proizvodimo više od 2.000 flaša sokova, oko 400 tegli džema od divljeg nara i oko 200 kg čaja.
Dabići posjeduju vlastite voćnjake u selu Željuša u dolini Neretve. Osim starih stabala divljeg nara, koja su sadili preci ove porodice, 2012. posadili su oko 520 stabala nara i to sorte barski slatki, hercegovački sladunac, konjski zub i dubrovački kasni. Dvije godine kasnije proširili su plantažu za još 100 stabala divljeg nara.
– Novi voćnjak se nalazi na površini od 5 dunuma, a stara stabla su raštrkana svuda po imanju. Proizvodnja nara zavisi od godine, da li je rodna ili ne. Prethodne godine smo ubrali oko 7 tona nara i divljeg nara, i planiramo proširenje voćnjaka u narednom periodu – ističe Vladimir.
Dodaje da je nar biljka koja zahtjeva puno sunca i vode. Vrlo važno je đubrenje stajskim đubrivom, i pravilno orezivanje stabala koje se vrši dva puta godišnje – u februaru i junu.
– Posadili smo jednogodišnje i dvogodišnje sadnice, i prvi rod smo imali nakon 3-4 godine, a puni rod očekujemo u desetoj godini. Plod skoro maksimalno iskoristimo, proizvodimo sokove, džem i čaj. Još može da se koristi za proizvodnju ulja, sirćeta i vina.
 
Višestruke dobrobiti nara
 
Nar smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, kaže Vladimir. Takođe, štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju koli i stafilokoke, zatim usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitet spermatozoida.
– Čaj od kore ploda nara koristi se protiv dijareje, čira na želucu, čira na tankom crijevu, zapaljenja debelog crijeva, zapaljenja slijepog creva, disbakterioze crijeva, dizenterije, salmoneloze.
Objašnjava nam da divlji nar ima više vitamina C od pitomog i da zbog toga ima kiselkast ukus. Uzgaja se na isti način kao nar, samo što može biti i samonikli.
– Proizvodi od nara su riznica zdravlja, pa korištenje ovih proizvoda je ulaganje u zdravlje. Mi, prije svega, potenciramo kvalitet, a to kupci prepoznaju u moru drugih proizvoda, tako da nemamo problema sa prodajom.
Proizvodi Hercegovac se mogu naći na policama brojnih zdravih hrana i marketa u Trebinju, Sarajevu, Banjaluci.
– Proizvode šaljemo i brzom poštom. Takođe su dostupni u Beogradu i u ostalim dijelovima Srbije. Trenutno smo bazirani na manje prodajne objekte, s obzirom na to da veći trgovački lanci zahtjevaju i veću količinu proizvoda koju mi trenutno ne možemo da obezbjedimo, ali imamo u planu.
Proširenje proizvodnje i uvođenje novih proizvoda
Vladimir nam kaže da namjeravaju povećanje proizvodnih kapaciteta, što zavisi, kako dodaje, i od prinosa.
– Akcenat prije svega stavljamo na kvalitet, a ne kvantitet. U planu nam je da u ovoj godini na tržište plasiramo novi proizvod. Riječ je o ulju od sjemenki divljeg nara koje sadrži vrlo rijetku puničnu kiselinu koja ima protivupalno dejstvo, jača imunitet, osnažuje organizam u odbrani od karcinoma, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja, te alergijskih reakcija na hranu. Zbog svoje regenerativne moći, nezaobilazan je sastojak anti–age preparata.
Kako nam objašnjava, ovaj proizvod planiraju raditi u malim serijama i po narudžbi, jer je vrlo bitno da ulje bude svježe kako bi imalo što bolji efekat.
– Iako smo malo gazdinstvo, naš moto “Prirodno NARavno” i potenciranje kvaliteta nam je obezbjedilo mjesto na tržištu i trasira put do novih potrošača – dodaje.
Dabići do sada nisu dobili podsticaj ni na lokalnom ni državnom nivou, ali, kao Vladimir ističe, imaju odličnu saradnju sa Agrarnim fondom Grada Trebinja.
– Njihov tehnolog nam je na usluzi, a preko njih vršimo i mikrobiološke i hemijske analize proizvoda u Institutu za javno zdravstvo RS. U sklopu Agrarnog fonda posluje Hercegovačka kuća u kojoj se mogu pronaći svi naši proizvodi.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI