Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJERIHONSKA RUŽA simbol sreće, snage i mira - Jedna od rijetkih biljaka...

JERIHONSKA RUŽA simbol sreće, snage i mira – Jedna od rijetkih biljaka koje mogu da prežive isušivanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jerihonska ruža jedna je od najfascinantnijih kućnih biljaka. Veoma je lako njegovati je, jer može u potpunosti da se osuši i ponovo oživi kratkotrajnim potapanjem u vodu.

Jerihonska ruža naziva se i biljkom uskrsnuća jer je jedna od rijetkih koje mogu da prežive isušivanje. Anastatica hierochuntica ili jeriho ruža, potiče iz zapadne Azije i pripada porodici „slačica“ (Brassicaceae).

Riječ je o sivoj biljci koja uvija svoje grančice i čuva sjeme u unutrašnjosti, naročito tokom sušne sezone. Formira kuglu koja se otvara samo kada je biljka navlažena. U obliku kugle može da preživi decenijama, a nakon vlaženja postaje zelena i dostiže širinu od 30 centimetara. Prepoznatljiva je po bijelim cvetovima.

Šta simboliše ovaj poseban cvijet?

Zbog svoje nevjerovatne sposobnosti da vaskrsne, Jerihonska ruža igra veoma važnu ulogu u nekoliko svjetskih religija.

Afričko-američki spiritualisti koriste je tokom ceremonija blagostanja, a santeristi kao duhovnu ponudu bogu groma i munja. Katoličke porodice često daruju Jeriho ružu kako bi cvjetala uoči Božića i Vaskrsa.

Vjeruje se da ova ruža ima magične osobine. Donosi blagostanje, prosperitet, sreću, obilje, kao i pozitivnu energiju i uticaj na život.

Pročitajte: Bogorodičine suze – Savjeti za uzgoj biljke od koje se prave brojanice

Kako se gaji Jerihonska ruža?

Nije zahtjevno i teško voditi računa o Jerihonskoj ruži. Možete dozvoliti da se u potpunosti osuši i ponovo će biti kao nova kada je stavite u vodu. Ukoliko često zaboravljate da zalijete cvijeće i nerijetko vam se događa da biljke propadnu zbog neredovnog zalivanja, onda je ovo pravi cvijet za vas. Jedino što nikako ne bi trebalo da uradite jeste da je ostavite predugo u vodi, jer to može da dovede do truljenja.

Trik je u tome da se Jerihonska ruža ne zaliva često i dugo. Biljka će duže ostati u životu ukoliko joj omogućite da se osuši i osvježi između perioda zalivanja.

Jeriho ruža je veoma dugovječna i prenosi se sa generacije na generaciju u porodicama.

Sađenje ruže

Kada kupite Jeriho ružu, vjerovatno će izgledati kao smeđa, osušena kugla od mahovine. Ima korijenje, ali zapravo ga ne treba pričvrstiti, pa nije potrebno tlo. Biljka je više kao hidroponika.

Da biste je zasadili, koristite posudu bez drenažnih rupa. Napunite je kamenčićima ili šljunkom i sipajte vodu tek toliko da kamenčići budu potopljeni. Spustite ružu tako da korijenje dodiruje vodu. Postavite je na mjesto gdje dopire indirektno svjetlo.

Savjet: Koristite destilovanu vodu ili vodu koja je prethodno stajala, kako bi se neutralisale bilo kakve hemikalije. Vodu mijenjajte svakodnevno, ali i pobrinite se za to da u toku dana biljka bude i bez vode. Na svakih nekoliko nedjelja pustite biljku da se u potpunosti osuši.

Temperatura

Biljka ne treba da bude izložena ni prevelikoj toploti, ni prevelikoj hladnoći. Sobna temperatura je odgovarajuća, ali vodite računa o strujanju vazduha. Jerihonska ruža je osjetljiva na ekstremne promjene temperature.

Svjetlost

Odgovara joj indirektan izvor svjetlosti. Iako je riječ o pustinjskoj biljci, ne prija joj neprestana izloženost jakom svjetlu.

Pročitajte: Gavez – Najmoćnija korovska biljka LJEKOVITOST + RECEPTI

Orezivanje

Ovoj ruži, poznatoj i kao pustinjska ruža, nije neophodno orezivanje. Ipak, možete da koristite makaze za uklanjanje nježivih vrhova koji ostaju suvi nakon hidriranja biljke. Na taj način ruža će uvijek izgledati svježe.

Koliko vremena je potrebno da se Jerihonska ruža otvori?

Ukoliko je postavite u mlaku vodu, ruža može da se otvori za četiri sata. Ipak, u zavisnosti od stanja biljke, nekad njeno otvaranje može da potraje i nekoliko dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI