Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetPopravak štete na travnjaku i u bašti poslije obilnih kiša

Popravak štete na travnjaku i u bašti poslije obilnih kiša

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako ćete i u kojoj količini popraviti štetu zavisi i od toga da li vam je bašta bila u potpunosti poplavljena ili je samo “upila” previše kiše.

Ako je riječ o poplavi malo šta se može učiniti, posebno ako kiše potraju. Padavine jesu obilne, ali srećom kartkotrajne. Zato imate vremena da iscrpite višak vode ili da je kanalima odvedete iz bašte.

Biljkama i zemljištu je potreban brz oporavak, ali i zaštita od novih obilnijih padavina. (Prije sljedećeg obilnijeg pljuska između redova iskopajte male “rovove”, a redove zaštite najlonom).

Šteta

Na prvu tu je voda, polomljene grane, stabljike, raznijeta zemlja, … Međutim, šteta je veća nego što izgleda. I kratkotrajna poplava i previše vode mogu značajno oštetiti biljke (ne samo površinski) već i korijenje, a posebno kvalitet zemlje u kojoj rastu. Kada zemljište poplavi kiseonik, ključan za razvoj korijena i mikroba u zemlji brzo nestaje – za 24 časa može nastati velika šteta.

Većina biljka može da preživi poplavu, ali šteta će biti osjetna. Biljke postaju podložnije raznim zarazama, posjećuju vas napasnici koji dolaze poslije kiše, a zemlja je mnogo siromašnija, jer je kiša odnijela većinu onih dobrih sastojaka iz zemlje, koje su biljkama potrebne.

Oporavak poslije kiša

Pokušajte da odvedete i uklonite višak vode, ali pazite da ne gazite biljke. Sada su posebno osjetljive. Ne smijete kopati oko njih niti “uznemiravati” zemlju uz stabljike. Najbolje je da ostavite da se zemlja, ako je moguće, priodno osuši. Uklonite polomljene stabljike i opale listove, nježno povežite uz kolje (pazeći da ih ne oštetite) stabljike, koje su pale pod teretom kiše.

Kiša je odnijela mnoštvo nutrijenata iz zemlje. Poželjno je da dodate malo nove zemlje sa kompostom (da je prihranite ponovo). Isto radite i sa travnjakom.

Pratite biljke u narednih nekoliko dana – moguće je da počnu “umirati” zbog posljedica poplave, jer će ih početi napadati bakterije i gljivične bolesti – javlja se obično truljenje korijenja. Konsultujte se u poljoprivrednoj apoteci o tome koja sredstva biste mogli koristiti da spriječite ove bolesti. One biljke za koje nemaju nade za oporavak uklonite iz zemlje.

Možete i ukloniti pokriv, ako ste ga stavljali (u vidu, recimo, slame), pa zamjeniti novim. Samo prvo dodajte malo komposta i suve zemlje, pa pokrijte slamom, suvim lišćem, …

Travnjak

Travnjaci mogu da prežive i do 4 dana pod poplavom. Naravno, ne bez posljedica. Poslije kiše ne hodajte po travnjaku dok god je zemlja mokra. Kada se voda povuče prihranite ga nekim organskim đubrivima. Ako se javi korov na travnjaku ne uklanjajte ga odmah, jer je sama zemlja još uvek osjetljiva. Sačekajte nekoliko dana da se trava oporavi.

Pazite i na napasnike poput puževa i komaraca, koji bi mogli da posjete vašu baštu, ako je zapustite.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Pospite travnjak ŠEĆEROM i imaćete TRAVU kao na stadionu!

Kako brinuti o travnjaku zimi?

Pratite ova uputsva i imaćete zelen i bujan travnjak tokom cijelog ljeta!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI