Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMirođija - Ljetna sjetva i uslovi gajenja!

Mirođija – Ljetna sjetva i uslovi gajenja!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mirođiju najčešće koristimo kao dodatak jelima. Specifičnog je mirisa i ukusa. Možemo je gajiti kao samostalan ili združeni usjev, u proljećnoj ili postrnoj sjetvi.

Nekoliko savjeta o proizvodnji mirođije daje savjetodavac Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Srbije Ljiljana Vuksanović.

Mirođija je dobro poznat začin koji se dodaje čorbama, sosevima, jelima od mesa i zimnici. U tu svrhu se koristi list, svjež ili osušen. Upotrebljava se i plod kao i etarsko ulje.

Mirođija se u našoj zemlji uglavnom gaji na okućnicama i u baštama a ređe na većim površinama.

Najbolje prinose daje na neutralnim zemljištima s dubokim i rastresitim oraničnim slojem a na kiselom i močvarnom zemljištu ne uspijeva.

Osnovnu obradu obaviti u jesen a u proljeće treba obaviti predsjetvenu pripremu koja za cilj ima ravnanje površine kako bi se obezbijedilo ravnomjerno i ujednačeno nicanje usjeva.

Đubrenje mirođije

Đubrenje treba prilagoditi tipu zemljišta i načinu proizvodnje. Ako se mirođija gaji za herbu treba povećati količinu azotnog đubriva a ukoliko se gaji za plod onda se povećava količina fosfora. Pozitivno reaguje na đubrenje organskim i mineralnim đubrenjem.

Sjetva pojedinačna ili združena

Za proizvodnju herbe mirođija se može sijati u prolieće (mart-april) ili postrno (jul-avgust) na razmak redova 12-24 cm, savetuje Vuksanović.

Ukoliko je namenjena za proizvodnju etarskog ulja i ploda, sjetva treba da bude tokom marta s razmakom između redova 24-36 cm.

Može da se gaji u združenoj sjetvi s komoračem, pasuljom a veoma je značajna i kao zaštitni usjev.

Cvjetovi mirođije privlače veliki broj korisnih insekata jer su bogati polenom i nektarom pa predstavljaju eko-koridore u organskoj proizvodnji povrća.

Mirođiju ne treba prihranjivati

Nega usjeva se sastoji od mehaničkog suzbijanja korova – kultiviranje, okopavanje, plevljenje jer ne postoje registrovani herbicidi za ovu biljnu vrstu u našoj zemlji.

Obzirom da je mirođija biljka kratke vegetacije (100-120 dana) ne preporučuje se prihranjivanje a navodnjavanje je obavezno u postrnoj setvi.

Žetva

Žetva se razlikuje od načina proizvodnje – herba se kosi kada biljka počne da raste u stablo tj. kada je visina 30-40 cm. Tako rano pokošena biljka može da da još jedan otkos u toku godine.

Ukoliko se gaji za proizvodnju etarskog ulja, žetvu treba obaviti u fazi mlečno voštane zrelosti na visini 30-50 cm od površine zemlje. U toj fazi zrelosti, stabljike u prizemnom dijelu počinju da menjaju boju, a donje lišće da opada.

Žetva plodova se obavlja kada najveći deo štitova dobije žućkastu boju. Prinos herbe u fazi mlečno-voštane zrelosti je 15-20 t/ha tj. 25-55kg/ha etarskog ulja a zrelog ploda 800-1000 kg/ha.

Prerada herbe podrazumijeva sušenje u hladu u tankom sloju na promajnom mjestu ili u sušarama na 40ºC kako bi se očuvala zelena boja.

Prirodno sušenje obično traje 4-6 dana.

Destilacija etarskog ulja se izvodi vodenom parom kada biljke malo provenu.

Izvor: www.poljosfera.rs

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI