Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZlatnica – Biljka koja čuva bubrege i urinarni trakt

Zlatnica – Biljka koja čuva bubrege i urinarni trakt

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zlatnica biljka (lat. Solidago virgaurea), u narodu poznata i kao zlatica, poznata je kao prirodni lijek za urinarni trakt. Raste u plodnim planinskim bukovim šumama, na proplancima. Možete je prepoznati po raskošnim žutim cvjetovima, a zbog uspravog izgleda je u narodu poznata i kao štap Svetog Petra. U ljekovite svrhe se koriste cvjetovi i listovi.

Zlatnica se koristi kao tradicionalni pristup liječenju dijabetesa, gihta i artritisa. Takođe se koristi kao sredstvo za ispiranje usta kako bi se smanjila nelagodnost i otok u ustima i grlu. I dok je narodna medicina smatra prirodnim pristupom za podršku tijelu protiv širokog spektra problema, sposobnost zlatnice da pomaže u liječenju urinarnog trakta je i više nego odlična. Zapravo, savremena nauka podržava upotrebu zlatnice kao zaštitnika urinarnog trakta i zdravlja bubrega.

Osobine

Herba zlatnice sadrži fenil karbonske kiseline, tanine, saponine, diterpene, inulin, sluzi, soli silicijuma i etarsko ulje.

Aktivni sastojci NADZEMNOG DELA ZLATNICE pokazuju diuretično dejstvo čime povoljno djeluju na urinarni sistem i normalizovanje povišenog krvnog pritiska. Takođe, aktivni sastojci zlatnice djeluju i antiseptično, antimikotično i protivupalno na sluzokožu usta i grla, urinarnog sistema i vaginalnu sluzokožu.

Upotreba ČAJA OD NADZEMNOG DIJELA ZLATNICE

Preporučuje se kod uroloških oboljenja (cistitisa, nefritisa, kamena u bubregu ili mokraćnoj bešici), kao diuretik i za ublažavanje otoka kod reumatskih bolesti, kao i za spoljnu upotrebu, za ispiranje sluzokože usta i grla i za vaginalna ispiranja kod gljivičnih infekcija Candidom albicans.

Ograničenja u upotrebi

Upotreba čaja od nadzemnog dijela zlatnice se ne preporučuje djeci mlađoj od 12 godina. Usljed nedostatka podataka o bezbednosti, upotreba se ne preporučuje ni tokom trudnoće i dojenja. Takođe, upotreba se ne preporučuje ni osobama oboljelim od plućnog edema.

Neželjeni efekti i/ili interakcije sa lijekovima

Aktivni sastojci herbe zlatnice mogu uticati na metabolizam određenih lijekova, stoga preporučujemo da se o upotrebi  ovog čaja uz redovnu medikamentoznu terapiju, posavjetujete sa ljekarem ili farmaceutom. Čaj od herbe zlatnice se ne smije koristiti istovremeno sa sintetskim diureticima.

Način pripreme i upotrebe čaja

Tri kafene kašičice nadzemnog dijela zlatnice preliti sa 250 ml ključale vode.  Sud poklopiti i ostaviti  da odstoji 5-10  minuta. Procijediti i piti dvije do tri šolje čaja dnevno, izmedju obroka.

Izvor: mocbilja.rs

PROČITAJTE:

Začinske biljke koje čuvaju zdravlje, a imamo ih u kuhinji

Vučji trn, pasji trn ili oblepiha – Ljekovita biljka korisna za liječenje mnogih tegoba

Čičak – Ljekovita biljka koja povećava otpornost na infekcije!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI