Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPomoć poljoprivredi: Manje taksa, podrška proizvodnji hrane

Pomoć poljoprivredi: Manje taksa, podrška proizvodnji hrane

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Novonastala situacija u vezi sa virusom korona značajno je promijenila naše planove i programe, te smo odlučili da ove godine odustanemo od svih velikih projekata i investicija i da svoj rad orijentišemo na podršku proizvodnji hrane.

Rekao je ovo za “Nezavisne” Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, nakon što je u nedjelju Štab za vanredne situacije donio niz mjera za pomoć privredi i poljoprivredi na području grada.

Ilić je istakao da je grad iz svog budžeta za ove namjene izdvojio milion KM, a kada je u pitanju privođenje zemljišta kulturi i uređenju obradivih površina, izdvojeno je 200.000 KM.

PROJEKTI I INVESTICIJE

“Ove godine isključujemo sve projekte i investicije kao što su izgradnja velikih objekata i nabavke krupne mehanizacije”, rekao je Ilić.

Dodao je da će pomoći u nabavci sjemena za ratarsku i povrtarsku proizvodnju, mineralnih đubriva i hemijskih sredstava za zaštitu te u pružanju usluga mehanizovane obrade zemljišta.

“Podržavamo i projekte koje već godinama radimo, a imamo i izdvojena sredstva za startap pakete, plastenike te za nabavku opreme za preradu biljne proizvodnje”, objasnio je Ilić.

Istakao je da će novi program ovog centra morati ići u Skupštinu grada.

“Radimo i novi pravilnik, gdje definišemo na koji način ćemo ta sredstva, koja će kao i prethodnih godina ići javnim pozivom, raspoređivati”, kazao je Ilić.

Dodao je da će ove godine podržati i poljoprivredne proizvođače koji nisu registrovani, a imaju zemljište i želju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

POMOĆ PREDUZETNICIMA

“Naša želja je da ove godine iniciramo i podržimo sve one koji žele da se bave proizvodnjom hrane, jer situacija u kojoj se trenutno nalazimo nagovještava da će biti otežano snabdijevanje hranom”, zaključio je Ilić.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu, naveo je da će grad nastaviti sa svim investicijama u kapitalna ulaganja u iznosu od 39 miliona KM.

“Cilj je da grad ide dalje sa razvojem, a sa druge strane da zaposlimo privredu u dijelu građevinarstva i pratećih poslova da bismo mogli isplaćivati plate i druga davanja kako bismo značajno popravili stanje u budžetu”, rekao je Komljenović.

Dodao je da će preko milion KM koje grad ima u budžetu biti usmjereno na subvencije preduzeća i preduzetnicima koji su pogođeni krizom.

“Imaćemo subvencije za takse za mart i april i firme i preduzeća kojima je zabranjen rad biće u potpunosti oslobođeni taksa, a za one kojima je ograničen rad grad će ih osloboditi plaćanja 50 odsto takse”, objasnio je Komljenović.

Istakao je da će privrednici koji imaju komercijalni zakup od grada, a ograničen im je rad, plaćati 50 odsto zakupa za mart, april i maj.

“Oni zakupci kojima je zabranjen rad bili bi u potpunosti oslobođeni plaćanja zakupa u periodu od ova tri mjeseca”, kazao je Komljenović.

Dodao je da, kada je riječ o demontažnim objektima kao što su kiosci, oni bi bili oslobođeni ovih obaveza u martu, aprilu i maju.

“Kada je riječ o oglašavanju na bilbordima i sitilajtovima, bili bi oslobođeni u periodu od ova tri mjeseca, sa mogućnošću produženja ugovora kada prođe ova kriza”, objasnio je Komljenović.

Naveo je da će Garantni fond u okviru Gradske razvojne agencije biti preusmjeren na garancije za preduzetnike koji imaju potrebu da podignu kredite da bi nastavili svoje poslovanje.

“Grad će vjerovatno takve preduzetnike osloboditi kamatnih stopa”, rekao je Komljenović.

Dodao je da je grad predložio komunalnim preduzećima da u periodu krize ne obračunavaju zatezne kamate onima koji ne izmire svoje obaveze te da ne obustavljaju isporuku struje, vode i odvoza smeća dok traje kriza.

PROČITAJTE:

Proizvođači povrća u Crnjelovu rade punom parom: Počela berba krastavca s maskom na licu

UPOZORENJE VOĆARIMA: Narednih dana mraz, zaštitite voćnjake!

Izvor: nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI