Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrimjena ljepljivih ploča u eko poljoprivredi

Primjena ljepljivih ploča u eko poljoprivredi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Štetočine poljoprivrenih kultura najčešće privlači zelena boja. Bijela boja na primjer privlači jabučnu i šljivinu osicu. Žuta boja privlači štetnike uljane repice i lisne uši. Smatra se da plava boja smanjuje aktivnost kućne muhe.

Insekti zapažaju boje, posebno boje talasne dužine 400-600 mm.

Privlačnost pojedinih boja sve se više koristi uporabom vizualnih mamaca. U zaštiti bilja sve više se koriste raznobojne ploče premazane nesušivim ljepilom ili tretirane insekticidom. Te se ploče vješaju u nasadu ili usjevu. One privlače štetnike koji se lijepe ili ih insekticid ubija. Žuta boja privlači lisne uši, mušice, cvjetnog štitastog moljca, ponekad i kalifornijskog tripsa, neke cikade i mnoge druge štetnike. Plava boja najbolje privlači tripse. Bijela boja privlači jabučnu i šljivine osice.

Isto tako poznato je da neke boje imaju odbijajuće djelovanje na neke insekte. Primjerice, bijela boja odbija lisne uši, pa se pokušavalo smanjiti njihov napad prskanjem sjemenskog krompira krečom ili bijelom bojom. Takvi eksperimenti s velikim uspjehom rađeni su u Hrvatskoj.

Ljepljive ploče najviše se koriste za praćenje pojave štetnika radi prognoziranja napada, utvrđivanje potrebe suzbijanja i optimalnog roka primjene insekticida. Vješanjem većeg broja ljepljivih ploča (20-25/100m2) može se smanjiti brojnost populacije određenog štetnika.

Proizvodnja povrća ali i cvijeća u staklenicima i plastenicima teško se može zamisliti bez uporabe raznobojnih ploča premazanih nesušivim ljepilom, ili se ploče tretiraju i insekticidom koji ubija insekte koji dođu u kontakt s pločom.

Izvor: Agroportal.hr

PROČITAJTE:

Bijela leptirastra vaš – štetočina koja uništava povrće

Kalifornijski trips – Štetočina koja hara u plastenicima

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI