Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPoljoprivredni radovi u novembru: Kako pripremiti baštu za zimu

Poljoprivredni radovi u novembru: Kako pripremiti baštu za zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesen je vrijeme kada vrtlari trebaju pažljivo planirati kako će pripremiti svoj vrt za hladne zimske mjesece. Kako biste sačuvali svoj vrt i pripremili ga za sljedeću sezonu, ključno je pravilno upravljati ostacima povrća i ljekovitog bilja. U ovom članku, saznat ćete korisne savjete o tome kako iskoristiti ove ostatke i pripremiti svoj vrt za zimu.

Uklonite ostatke povrća i ljekovitog bilja

Prije nego što prvi snijeg prekrije vaš vrt, važno je ukloniti sve ostatke povrća i ljekovitog bilja. Ovi ostaci trebaju biti pažljivo uklonjeni iz vrta kako bi se spriječilo šrenje štetočina i bolesti.

Kompostiranje

Isjeckajte preostale biljke i stavite ih na kompost. Ovaj proces će vam pomoći da stvorite visokokvalitetno đubrivo koje će obogatiti tlo u vašem vrtu. Osim toga, lišće, pokošenu travu i usitnjene grančice mogu se koristiti za izradu visoke gredice ili staviti u kompost hrpu. Da biste spriječili korov i zadržali vlagu, preporučuje se prekriti kompost crnom folijom.

Priprema korjenastog povrća

U prvoj dekadi novembra, vrijeme je da izvadite preostalo korjenasto povrće i pripremite ga za zimsku pohranu. Temeljno očistite korjenasto povrće i uskladištite ga na suvom i hladnom mjestu kako bi ostalo svježe tokom zime.

Pročitajte: Novembar je vrijeme za povrtare: Ovo su radovi u plasteniku i bašti

Berba kupusa

Sredinom novembra, prije nego što stigne mraz, vrijeme je za berbu kupusa. Skinite i pripremite glavice kupusa za skladištenje tokom zime. Ovo će osigurati da imate svježe povrće na raspolaganju čak i kad snijeg prekrije vrt.

Zaštita od mraza

Ako vaša regija ima oštre zimske uslove, razmislite o dodatnim mjerama zaštite. Možete koristiti trapove ili podrume za skladištenje povrća i biljaka kako biste ih zaštitili od niskih temperatura.

Đubrenje

Jesen je takođe idealno vrijeme za đubrenje vrta. Stajsko đubrivo može biti izvrsno prirodno đubrivo za vaše biljke. Đubrite tlo kako biste ga obogatili i pripremili ga za buduću sezonu.

Ove jesenske pripreme pomoći će vam da očuvate svoj vrt i osigurate uspješan start u sljedeću sezonu. Ne zaboravite iskoristiti ostatke povrća i ljekovitog bilja kako biste poboljšali tlo i smanjili otpad. Vaš vrt će vam biti zahvalan za trud koji uložite u jesensku pripremu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI