Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPočetak novembra idealan je trenutak za sadnju bobičastog voća

Početak novembra idealan je trenutak za sadnju bobičastog voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Početak novembra idealan je za sadnju bobičastog voća, i u bašti i u saksijama. Važno je da je tlo važno i da temperature nisu ispod nule.

Mnoge su bobičaste kulture nove kod nas, ali u zemljama iz kojih potiču uzgajaju se od davnina. Tu je riječ i o voćnim vrstama koje su zaboravljene kod nas, poput borovnice i brusnice. One su autohtone kod nas, ali se nikada prije nisu ozbiljno razmatrale za uzgoj. Selekcijom i ukrštanjem razvijene su novije sorte većeg i kvalitetnijeg ploda. Brusnice i borovnice se odavno uzgajaju u Sjevernoj Americi. Američka borovnica ima veće plodove i od nje potiču novije sorte koje su dostupne kod nas. Slično je i s brusnicom.

Aronija takođe potiče iz Sjeverne Amerike i Kanade. Goji potječe iz Kine. S druge strane, kod nas su već dosta dugo popularne kupine i nešto manje maline. Ribiz pripada takođe u starije bobičaste kulture, prisutan je u svakom vrtu, ali u ozbiljnom uzgoju u simboličnim proizvodnim količinama. Tek u novije vrijeme, raste zanimanje i za tu kulturu jer je ljekovita, tražena u proizvodnji sokova i moguće ju je ekološki uzgajati.

Svim ovim kulturama zajednička su antikancerogena i razna druga ljekovita svojstva, no potrošnja i konzumacija su kod nas i dalje male, ponajviše zbog slabo organiziranog otkupa, nedostatka prehrambenih navika konzumiranja ovog korisnog voća, kao i nedostatak edukacije i nedovoljnog marketinga.

No možete ih uzgajati i sami, u saksijama na balkonu. Ako je balkon dovoljno osunčan, kao biljka penjačica može se uzgajati i vinova loza. Prilikom kupovine sadnice raspitajte se koji tip zemlje odgovara pojedinom voću. Od bobičastog voća, uz maline, na balkonu se vrlo lako može uzgajati i crveni, crni i bijeli ribiz, kojem na balkonu treba namijeniti sunčano mjesto jer će se time podstaknuti stvaranje više plodova. Prednost ribiza pred drugim voćem jeste u tome što plodovi nakon dozrijevanja mogu na grančicama ostati još nekoliko nedjelja bez opasnosti da će izgubiti na kvalitetu. Treba spomenuti da je ribiz voće bogato vitaminom C i visokovrijedan prirodni antioksidans.

Želite li cijelo sljedeće ljeto uživati u plodovima, posadite nekoliko različitih sorti – od najranijih do najkasnijih.

Ogrozd

Ogrozdi su vrlo jednostavni za uzgoj u svakom tipu dobro odvodnjenog tla koje zadržava vlagu. Uspijevaju na sunčanim mjestima ili u polusjeni, ali nemojte ih posaditi tamo gdje ima mraza jer cvjetaju početkom marta i mogao bi ih oštetiti kasniji nalet hladnoće.

Pročitajte: JOSTA – Bobičasto voće otporno na bolesti, a ima i visoku cijenu u inostranstvu

Kupina

Kupina kao voćna kultura nije pretjerano zahtjevna i dobro uspijeva u umjerenom pojasu, na gotovo svakom zemljištu koje je pogodno za biljnu proizvodnju. Ipak, za uzgoj kupina valja izbjegavati topla, pjeskovita tla, kao i hladna, teška i pretjerano vlažna tla. Odgovaraju joj topli i osunčani položaji. Najbolja područja za uzgoj blago su brdska područja. Manjak svjetlosti zbog sjene ili pretežno oblačnog vremena nepovoljno će se odraziti na kvalitet plodova. Relativno je otporna na bolesti i štetnike i moguća je ekološka proizvodnja.

Zanimljivo, pušači mogu koristiti mlade izdanke – pupoljke kupine za žvakanje da bi prestali pušiti, jer im poslije žvakanja cigareta nikako ne paše. Ako su listovi kupine s donje strane glatki tada na tome mjestu ima mnogo podzemne vode, a ako su s donje strane dlakavi onda ima malo podzemnih voda i jako su duboke.

Borovnica

Borovnica je listopadni grm prosječne visine od 20 do 50 cm. Kod nas je autohtono raširena u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i junu, a sazrijeva od juna do avgusta. Američka borovnica (V. Corymbosum) korištena je za ukrštanje i selekciju najčešćih sorti koje se danas mogu naći u prodaji. Nešto veća biljka te veći i kvalitetniji plod osobine su selekcioniranih sorata. Borovnica, kao i brusnica, bila je prije relativno nepoznata, ali posljednjih godina postala je zanimljiva zbog brojnih ljekovitih svojstava koja joj se pripisuju.

Pročitajte: Zašto je CRVENA RIBIZLA tako dobra za vaše zdravlje

Brusnica

Rijetko je koja biljka kao brusnica svojim plodovima potvrdila doprinos zdravlju. Nalazimo je uglavnom kao samoniklu u gorskim i planinskim područjima na rubovima šuma, svijetlim šumama, krčevinama i čistinama gdje imaju dovoljno svjetlosti za rast.

Evropska brusnica je zimzelena pokrovna, 25 cm visoka grmolika biljka. Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon ) ima puno veće plodove od evropske brusnice te ima izdanke koji su puzajući (dužine od 1 do 2 m). Na njima izrastaju izdanci dužine 20 cm na kojima su cvatovi i kasnije plodovi. Izdanci se mogu pustiti da idu po zemlji ili se usmjeravaju u red ili na neku potporu kako bi se olakšalo branje plodova. Brusnice imaju slična ljekovita svojstva i sličan uzgoj.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI