Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePet stvari koje morate znati kako biste zaštitili hortenzije tokom zime

Pet stvari koje morate znati kako biste zaštitili hortenzije tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hortenzija u punom cvatu prizor je koji oduzima dah. No, jeste li znali da neke vrste hortenzija zapravo proizvode svoje cvjetne pupoljke tokom vegetacije prije cvatnje?

Mladi, nježni pupoljci formiraju se u kasno ljeto i tada moraju izdržati sve zimsko vrijeme. Ako hladni vjetrovi, temperature ispod nule i ciklusi smrzavanja i odmrzavanja oštete te pupoljke, možete zaboraviti na cvjetove hortenzije sljedećeg proljeća ili ljeta. Ali ako svojim biljkama pružite dodatnu njegu tijekom hladnijih mjeseci, pomoći ćete im u preživljavanju.

Evo što možete učiniti kako biste svoje hortenzije pripremili za zimu kako biste bili sigurni da ćete sljedeće ponovno uživati ​​u njihovom prekrasnom cvijeću.

1. Upoznajte svoj tip hortenzije

Prvi korak u planiranju zimske njege je znati kakvu hortenziju uzgajate. Ako ne cvjeta u proljeće, već cvate isključivo u kasno ljeto, vjerovatno je to glatka hortenzija i proizvodi svoje cvjetne pupoljke u proljeće. Hortenzije koje cvjetaju u proljeće i vrlo rano ljeto vjerovatno su hortenzije s velikim listovima. Ove hortenzije cvjetaju iz cvjetnih pupova koji su nastali prethodnog ljeta ili jeseni (nekoliko sorti kao što je Endless Summer hortenzije također stvaraju pupoljke iste godine kada cvjetaju). Ako su ekstremni hladni ili suvi zimski vjetrovi izazov u vašoj regiji, razmislite o dodavanju zimske zaštite oko ovih grmova koji cvjetaju u proljeće i ljeto. Ako živite u blažoj klimi i u prošlosti niste imali problema s cvjetanjem hortenzije velikog lista ili hrasta, vjerovatno ne morate štititi svoju biljku.

Pročitajte: Za hortenzije s puno cvjetova isprobajte ove sjajne trikove stručnjaka

2. Zaštitite proljetne i ranoljetne hortenzije

Zaštita cvjetnih pupova cilj je zimske brige za osjetljive hortenzije. Najjednostavnija metoda je nasipanje usitnjenog lišća ili kore oko baze biljke. Stavite malč u kasnu jesen nakon što se tlo smrzne i otkrijte biljke u proljeće kada temperature počnu biti iznad nule.

3. Dobro zalivajte biljke

Hortenzije, kao i sva stabla, grmlje i trajnice, najbolje prezimljuju kada su potpuno hidratizirane. Zalijte hortenzije duboko nekoliko puta u jesen. Zimski vjetrovi mogu brzo isušiti hortenzije. Obilna vlaga u jesen pomoći će stabljikama da izdrže nalet zraka smrzavanja.

4. Nema potrebe za orezivanjem

Ako biljke orežete u jesen ili zimu, mogli biste ukloniti i cvjetne pupove za sljedeću godinu na hortenzijama s velikim listovima. Osim toga, ostavljajući stare cvjetne glavice na biljkama, zimskom ćete krajoliku dodati ljepotu. Najbolje je sačuvati poslove rezidbe hortenzije do proljeća ili ljeta nakon što biljke procvjetaju (ne brinite, novi će rast uskoro sakriti sve mrtve stabljike).

Pročitajte: Hortenzija – Raskošni cvijet koji smiruje um

5. Hortenzije u saksiji unesite

Hortenzije u saksiji najbolje prezimljuju u garaži ili podrumu gdje temperatura ostaje hladna, ali ne pada ispod nule. Biljke će biti u stanju mirovanja, ali ćete i dalje morati povremeno zalivati posude, otprilike jednom mjesečno, kako bi korijenje bilo vlažno do proljeća.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI